szerző:
hvg.hu

San Sebastian városában a baszk kulturális napok alkalmából tüntetést hirdettek mára a turisták ellen- jelentette a párizsi Le Figaro helyi tudósítója. Barcelonában, Katalónia fővárosában rendszeres a tiltakozás a várost elárasztó látogatók ellen. Van-e megoldás?

Egy szélsőséges szervezet videót tett fel a közösségi oldalakra, melyben bemutatja: aktivistái éjszaka kiszúrják a turistabuszok illetve kerékpárok gumiját Spanyolországban. Ahol tavaly 75,6 millió turistát számláltak és az idén mindenki biztos benne, hogy túllépik a 80 milliót. Spanyolország munkavállalóinak a 13%-a az idegenforgalmi szektorban dolgozik. A bevételek hatalmasak és már nemcsak a nagy szállodaláncok és turisztikai irodák kaszálnak, hanem az egyszerű spanyol polgárok is.  Barcelonába 1990-ben még csak 1,7 millió turista érkezett, de tavaly már 9 millió. Ha valaki bed and breakfast formában kiadja lakását, akkor csaknem háromszor annyit kereshet, mint ha egy spanyol családnak kínálna havi bérleti lehetőséget. A lakástulajdonosok szépen profitálnak, de a helyiek szívnak.

 Velencében ugyanez játszódik le: 1950-ben még 175 ezren laktak a történelmi belvárosban, tavaly már csak 55 ezren. A turistaforgalom viszont minden rekordot megdönt: tavaly 27 millióan látogattak el Velencébe. Idén újabb rekordra számítanak. Nemrég több mint kétezer velencei polgár tüntetett a turistainvázió ellen- emlékeztet összeállításában a Le Figaro.

Itáliában, Spanyolországban és Horvátországban jelentősen megnőtt a turisták száma annak következtében is, hogy ezek biztonságos államoknak számítanak a Földközi tenger mentén. Horvátországban ráadásul a Trónok harca című HBO sorozat újra felidézte Dubrovnik, az egykori Raguza szépséget. Az UNESCO fel is szólította a várost: korlátozzák a turizmust, mert különben a világörökség részének nyilvánított belváros elveszíti vonzerejét a tömeg miatt. Dubrovnikban emiatt  korlátozták a turisták számát a belvárosban. A júniusban megválasztott új polgármester tovább szigorított: a turisták bánatára és a választópolgárok örömére.

Nemcsak a tömeg okoz gondot Horvátországban, Itáliában és Spanyolországban, hanem egyes turisták viselkedése is. Hvar szigetén például büntetni kezdték azokat a turistákat, akik közterületen részegeskednek. Spanyolországban újabban hódít a balconing szenvedély. Ez az amerikai őrület azt jelenti, hogy a buli csúcsán a berúgott vagy belőtt turista a szálloda balkonjáról veti magát az uszoda vizébe. A kórházak sürgősségi osztályai tele vannak a balconing áldozataival Spanyolországban. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a tömegturizmus egyik központját választotta ki, hogy elmondja a véleményét az egész közvéleményt foglalkoztató problémáról. Mallorcán meglátogatta az uralkodót, VI. Fülöpöt, majd a sajtónak így nyilatkozott: a hozzánk látogató turisták sokmillió munkahelyet teremtenek, hatalmas bevételt hoznak. Természetesen okoznak problémákat is. Ezzel kapcsolatban sok mindent megtehetünk, de nem rúghatunk beléjük- hangsúlyozta Spanyolország miniszterelnöke Mallorcán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

A Bazilikára vetítette ki Gergő, feleségül megy-e hozzá Ninetta

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

Bezárják Siófok egyik legjobb cukrászdáját, mert túl sok a vendég

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot