szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ritka helyzet, ha egy fideszes városvezetés nem akar pénzt tolni a fociba, de Pécsett pont ez történik.

Nem működhet továbbra is az önkormányzat támogatásából a pécsi focicsapat – mondta el Csizi Péter fideszes parlamenti képviselő. A közgyűlés megszavazta, hogy a csapat finanszírozását megszüntessék, így a PMFC működtetése csak "külső forrás bevonásával történhet", azaz szponzort kell szerezni, aki üzleti fantáziát lát egy nagyváros harmadosztályú csapatában. A Szabad Pécs azt írta: kérdéses, hogy a PMFC felnőtt csapata már azt a pénzt sem kapja-e meg, amelyet még 2017-re ígértek nekik, vagy csak 2018-tól nem jön egy fillér sem a várostól. A klub idén közel 200 milliót kapott volna az önkormányzattól.

Az elmúlt években nem most először kerülhet nagy bajba a pécsi foci. A PMFC-nél – amely akkor még NB I.-es csapat volt – 2013 végén kezdhettek el először izgulni, amikor a klubtulajdonos Matyi Dezső, az Alexandra csoport vezetője váratlanul bejelentette, hogy négy nap múlva, az új évtől a cégcsoportja megszünteti a pécsi foci finanszírozását. Ő a Széchenyi Bankot okolta, amiért az állítása szerint meghiúsította az érvényes szerződésüket, egy későbbi sajtótájékoztatóján pedig az OTP-re lőtt, és azzal vádolta Csányi Sándort, hogy meg akarja akadályozni a klub több százmilliós támogatásának folyósítását. A két bank ezt persze határozottan visszautasította, de több részlet banktitokra hivatkozva nem derült ki, bíróság elé pedig senki nem akarta vinni az ügyet.

Az önkormányzat felajánlotta, hogy egy euróért megveszi a klubot – ezt Matyi Dezső nem fogadta el, pedig ekkor már arról vitáztak, hogy 500 milliós, vagy csak 150 millió feletti a tartozás. Végül 2014 augusztusában Matyi Dezső helyett egy KDNP-s parlamenti képviselő, Hargitai János lett a klub elnöke, az önkormányzat viszont csak egy évvel később, 2015 nyarán vette meg a klubot Matyitól, 300 millió forintért. Ekkor viszont már teljes volt a bukás: az MLSZ 2015 tavaszán anyagi problémák miatt az NB I. harmadát kizárta a bajnokságból, köztük a Pécset is.

Az ez utáni idő sem volt egyszerű: ugyan a megye I.-ben elindult a csapat, és simán meg is nyerte, de eközben Matyi Dezsőt és a vele tartó ügyvédeket, valamint biztonsági embereket többször is az új tulajdonos emberei tartották vissza, nehogy bemenjenek a stadionba – a vita azon folyt, hogy az elmaradt közüzemi számlákat az önkormányzat fizesse-e ki, vagy levonják a vételárból. Tavaly aztán már az NB III.-ban játszhattak, és a második helyig jutottak, idén viszont a négy meccsükből háromszor is kikaptak. Most viszont úgy tűnik, csak a kisebb gond lesz az, hogy a meccseken nem jön a siker.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Dobozok hullottak le egy román kisbuszról az M1-es-en – videó

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint

Jogszerű az iskolai hiányzás igazolása a járványra hivatkozva a TASZ szerint