szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mostantól lehet élelmiszeripari céllal rovarokat tenyészteni, és árulni a belőlük készített ételeket.

Az YLE hírügynökség beszámolója szerint a finn agrártárca engedélyezte, hogy étkezési célokra lehessen rovarokat tenyészteni, majd belőlük élelmiszereket készíteni. A döntést azzal indokolták, hogy egyrészt az uniós keretszabályozás lehetőséget ad rá, másrészt a fogyasztók és a termelők is egyre erősebben érdeklődnek a lehetőség iránt.

A finn termelők eddig úgy próbálták megkerülni a tiltást, hogy például „konyhai dekorációnak” adták el a rovarokat is tartalmazó élelmiszereiket. A szabályozó hatóság pedig úgy látja, hogy jobb, ha legalizálja a tevékenységet, mert akkor könnyebben elő tudja írni a piaci játékszabályokat.

Helyi felmérések szerint a finnek az átlagosnál is nyitottabbak a rovarból készült ételek iránt, több mint 50 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy szívesen fogyasztana ilyen termékeket.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!