szerző:
hvg.hu

A bedőlt Alexandra-hálózat boltjait átvevő cégek eltérő gyakorlatot alkalmaznak. Mutatjuk, hol, meddig és hogyan lehet beváltani a könyvutalványokat.

Egy hónappal meghosszabbította a hajdani Alexandra-boltok egy részét átvevő Bookangel Kft. a volt hálózat által forgalmazott könyvutalványok beváltási határidejét, amely szeptember 30-án, vagyis most szombaton járt volna le. A kuponoknak átkeresztelt utalványokat így október végéig lehet felhasználni.

Ez azonban nem megy mindenhol. Hétvégén a budapesti Nyugati téren lévő Alexandra Könyvszalonba látogattunk el, kezünkben 5 ezer forint értékű Alexandra-könyvutalvánnyal, amit még tavaly karácsonyra kaptunk. A pénztárpultnál még azt hirdette a felirat, hogy szeptember 30-án lejár a határidő. Az eladónő készségesen eligazított arról, mi a módja a levásárlásnak. Teljes értékben beszámítják a könyvutalványokat, mellette azonban pénzért is vásárolnunk kell, ugyanolyan értékben. Így 10 ezer forint értékű könyvhöz jutunk, amikor 5 ezer forintért beszámítják a könyvutalványokat, a másik 5 ezer forintot pedig készpénzzel vagy bankkártyával kiegyenlíthetjük.

Képünk illusztráció.
©

Az általunk kiválasztott kötetek ára először 9990 forintot kóstált, a felajánlott üzletből így még nem lett semmi, mert a szabály szerint egyetlen forinttal sem lehet több a könyvutalvány értéke. Az eladónő áthidaló megoldásként azt ajánlotta, vegyünk egy nejlonzacskót, potom 40 forintért – így az üzlet már megköttetett. Továbbá udvariasan ígért még 10 százalék árkedvezményt, már amennyiben van Alexandra-törzskártyánk. Az érvényes, minden további feltétel nélkül. Ugyanakkor az amúgy igencsak nagy alapterületű, többszintes üzletben több keresett sikerkönyvet nem találtunk. Az eladónő ezt azzal magyarázta, hogy a váltás után pár kiadóval még nem sikerült szerződést kötni, de az csak idő kérdése, jól haladnak a tárgyalások.

Téves értelmezés, hogy nálunk csak a felét éri az Alexandra-könyvutalvány

 – ezt mondta a hvg.hu kérdésére Katona Ildikó, az Alexandra-hálózatot átvevő Bookangel Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – „Mi csak azt kérjük, hogy aki beváltja a kupont, ugyanazért az összegért vegyen még egy könyvet.”

A mentőangyal akcióban az sem mindegy, mikor vásárolták a könyvutalványt. Ha még nem járt le, az a szabály, hogy a tulajdonosa váltsa be, és vegyen ugyanennyiért még egy könyvet. Ha már lejárt, azaz egy évnél régebbi, de a lejárat éve 2017, akkor sem kell kidobni, csak kétszer annyi értékű könyvet szükséges vásárolni mellé.

Katona Ildikó nem véletlenül nevezte kuponnak a könyvutalványt. Azt mondta, a könyvutalvány kibocsátója, a Matyi Dezsőhöz köthető cég csődbe ment, az elfogadott kuponokat elszámolni senkivel szemben nem tudják.

„Az Alexandra-könyvutalvány papírfecni, számunkra semmi más” – hangsúlyozta a Bookangel vezetője. A könyvutalványból azért lett kupon, mármint a hivatalos nevén, hogy a számviteli szabályoknak megfeleljenek, hiszen nincs ellenértéke.

A tulajdonos-ügyvezető nem tudta pontosan megmondani, hány Alexandra-utalvány van még magánkézben. „Az biztos, hogy nem 10-20 millió forint értékű. Azt még csak kigazdálkodnánk valahogy, nem vágna földhöz bennünket, ha feltétel nélkül váltanánk be. De még százmilliós nagyságrendű könyvutalvány, azaz kupon van még a könyvszerető embereknél. Ha úgy döntünk, ennyit minden további nélkül beváltunk, akkor becsukhatnánk a boltot, amit éppen hogy csak megnyitottunk.”

©

Katona Ildikó úgy becsülte, hogy a százmilliós nagyságrendű Alexandra-könyvutalvány alig öt-tíz százalékát váltották be eddig, ezért is határoztak úgy, hogy meghosszabbítják egy hónappal a mentőangyal névre keresztelt akciót. A tulajdonos-ügyvezető hangsúlyozta: így is költenek a vásárlókra. A könyvek kiskereskedelmi árrése, kiadótól függően, 50 százalék körül mozog, bizonyos kiadványoké viszont mélyen ez alatt marad (például szótár, tankönyv, bestseller). Így ha 10 ezer forint értékű könyvet adnak el 5 ezer forintért és ugyanennyi értékű könyvutalványért, akkor örülhetnek, ha véletlenül elérik a nullszaldót.

Itt válthatók be az Alexandra-könyvutalványok október 31-éig
Budapesten a Nyugati téren és a MOM Parkban, vidéken Kaposváron, Székesfehérváron, Szekszárdon, Mohácson, Siklóson, Salgótarjánban és Debrecenben.

Nem vagyunk jogutód

A legtöbb Alexandra-könyvesboltot – szám szerint 24 üzlethelyiséget – a Móra Könyvkiadó és a Líra-csoport vette át még tavasszal, az Alexandra-könyvutalványok náluk egyik helyen sem válthatók be.

„Nem vagyunk jogutód. Nem nálunk vásárolták ezeket a könyvutalványokat, nem hozzánk folyt be a pénz, akkor miért váltanánk be?” – kérdez vissza Kolosi Tamás, az összesen csaknem száz könyvesboltot működető Líra-csoport elnök-tulajdonosa. Az Alexandra-törzskártyával más a helyzet, azt automatikusan Líra-törzskártyára cserélik. Kolosi Tamás azt mondja, fogalma sincs, hány beváltatlan Alexandra-könyvutalvány lehet, még csak tippelni sem akart. Ami a saját, Líra-könyvutalványokat illeti, abból sem naprakész, nem tudja, milyen forgalmat generál.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jön Iggy Pop

Jön Iggy Pop

Megoldódik az éjszakai mentőhelikopterezés problémája

Megoldódik az éjszakai mentőhelikopterezés problémája

Két héten belül megkapja a lincselő kártérítését Szögi Lajos családja

Két héten belül megkapja a lincselő kártérítését Szögi Lajos családja

Csányi: "Ez a győzelem az egyik legnagyobb élményem"

Csányi: "Ez a győzelem az egyik legnagyobb élményem"

Önnek elvenné a kedvét a cigitől egy ilyen ijesztő játék?

Önnek elvenné a kedvét a cigitől egy ilyen ijesztő játék?

Rossi elmondta, szerinte mi volt a különbség a szlovákok és a horvátok elleni meccs között

Rossi elmondta, szerinte mi volt a különbség a szlovákok és a horvátok elleni meccs között