szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy év pereskedés után nyilvános lett a felcsúti kisvasút támogatásával kapcsolatos dokumentáció, kiderült, mivel számoltak Mészáros Lőrincék. Évi 10 ezer látogatót ígértek, ami ugyan teljesült, de a valós veszteséget nem látták előre.

Bő egy év pereskedés után kapta meg az Átlátszó a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a felcsúti kisvasút uniós támogatásával kapcsolatos dokumentumokat. Egy CD-t kaptak, amelyen 265 MB adat van, köztük az is, mit ígért a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) a 600 milliós uniós támogatással megépült projektre. A FUNA támogatási kérelemét Mészáros Lőrinc írta alá.

Egy 225 oldalas megvalósíthatósági tanulmányt adtak be, amelyből kiderült, éves szinten nagyjából 10 ezer fős látogatót becsültek, ami a 8 hónapos üzemeltetési időszakban napi 41 utast jelent. Ezt mondjuk teljesítette is a kisvasút: tavaly több mint 30 ezren, idén június végéig pedig több mint 18 ezren utaztak rajta. Tudták, hogy veszteséges lesz - évi 7 milliós költséggel, és 5-6 milliós bevétellel számoltak, ám ezt elkalkulálták, mert eddig 4,1 milliós veszteséget termelt -, de úgy vélték, a térség turisztikai vonzereje nőhet - írja az Átlátszó. A kisvasút üzemeltetője és a felsorolt turisztikai látványosságok üzemeltetője ugyanaz,

"ennek következtében a turisztikai attrakciók gazdasági bevételei egy kézben összpontosulnak, a vasútüzem veszteségeit kiegyenlítheti a vasút turisztikai vonzerejéből adódó látogatószám növekedés, mely a többi, projektgazda által üzemeltett szolgáltatás látogatószámát is emeli, ezzel közvetve bevételt keletkeztet.“

Azt ígérték, hogy a kisvasút egy "mozgó tanösvény" lesz, amely a kisvasúton kialakított interaktív eszközök segítségével mutatja be a térség természeti és kulturális értékeit, de ebből semmi nem lett, ahogy a mobil applikáció vagy a beígért Facebook oldal sem elérhető még. A "brei" (vélhetően Braille-re gondoltak) írással ellátott táblák sem készültek még el.

Kitaláltak egy "rövid, hangzatos" szlogent is, amit meg is magyaráztak:

"Felcsúti Kisvasút – ami összeköt MINKET, ezzel is utalva, hogy a (Bicskei) kistérség turisztikailag jelentős pontjait (Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia – Alcsúti Arborétum) köti össze.”

A kisvasutat a Swietelsky építette 784 millióért. Ez volt a három beérkezett ajánlat közül a legolcsóbb. Az aláírók személye érdekesebb: az osztrák tulajdonú cég nevében Káldi Zoltán és Homlok Zsolt ügyvezető igazgató írta alá a kivitelezési szerződést a FUNA-val. Homlokot 2016 őszén menesztette a cég, 2017 nyarán viszont feleségül vette Mészáros Lőrinc egyik lányát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

Kicsivel 8 millió forint felett startol itthon a Corolla-alapú Suzuki Swace

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek