hvg.hu Gazdaság

És akkor konzumnők kacsintgattak a térfigyelő kamerába

Az andorrai sokk után adókedvezményt kaptak a focisták, de a CBA csődbe ment nagykercégének is alányúlt a kormány. A Váci utcában palira vett turistáknak halvány vigasz, hogy ezentúl már nem kell roamingdíjat fizetniük. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu Vállalkozás

Jövő évtől még kevésbé éri meg evázni

Jövőre még kevésbé éri meg az egyszerűsített vállalkozói adó, miközben a kata, a kisvállalkozók tételes adója a döntő többségnek eleve sokkal kedvezőbb választás – írta a Világgazdaság.

MTI Vállalkozás

Újságírók, színészek, figyelem! Változtak az ekho bevételi értékhatárai

Az a magánszemély, aki az Ekho törvényben felsorolt FEOR-számmal azonosított tevékenységet folytat (például író, újságíró, színész, rendező, képzőművész) és az adóévben legalább az éves minimálbért elérő nagyságú általános szabályok szerinti közterheket viselő jövedelmet szerez, 60 millió forint bevételre alkalmazhatja az ekho-t a korábbi 25 millió forint helyett.

hvg.hu Gazdaság

Napi: sok gyerekkel nem előnyös ekhózni

Sokat veszített versenyképességéből az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás, vagyis az ekho. A több gyermeket nevelő adózók nettó pozícióban is rosszabbul járnak, ráadásul alacsonyabb támogatások illetik meg őket, ha ezt választják – írja a hétfői Napi Gazdaság.

hvg.hu Gazdaság

Ha marad az ekho, alkotóművész lesz a focistából

Adózási szempontból egy kalap alá kerülnek a sportolók, edzők, sportvezetők és sportirányítók a képző- és iparművészekkel, filmesekkel, újságírókkal, ha elfogadja a parlament a sport- és turisztikai bizottság szerdán benyújtott módosítóját a jövő évi adótörvényekhez. Ez a sport tárgyú kormányzati lépések ismeretében nem lenne meglepetés. Az ügy pikantériáját az adja, hogy közben az adófajta (az ekho) megszüntetése is napirendre került.

MTI Vállalkozás

A Nefmi küzdeni fog az ekhóért

A sport számára nagyon fontos lenne, hogy az ekho adózási forma ne szűnjön meg a jövőben sem, ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) küzdeni fog ennek megtartásáért - mondta Füzi Ákos, a NEFMI sportszakmai főosztályvezető-helyettese pénteken.

hvg.hu Itthon

Megküzd Orbánnal Lázár János az eva védelmében

Komoly konfliktus lesz a Fidesz-frakció és a kormány között, mert a parlamenti képviselők ragaszkodnak a kisvállalkozók körében népszerű eva megtartásához. A hvg.hu információi szerint jelentős lobbierők mozdultak meg a kormánypárti képviselőcsoportban, hogy leszavazzák a kormány ötletét, sőt a frakcióvezető, Lázár János is kész szembemenni a gazdasági minisztériummal és a miniszterelnökkel.

hvg.hu Gazdaság

Varga: nem lesz mentőcsomag a végtörlesztésből kiszorulóknak

Nem valószínű, hogy a kormány újabb mentőcsomagot fog készíteni azoknak a hiteleseknek, akik kimaradnak a kedvezményes végtörlesztés lehetőségéből - mondta Varga Mihály a hvg.hu kérdésére válaszolva a pécsi Közgazdász Vándorgyűlésen. Az eva és az ekho megszüntetését csak olyan lehetőségként vetette fel korábban, amit az összes többivel együtt meg kell vizsgálni.

hvg.hu Gazdaság

Formálódó adórendszer: mit tudunk eddig?

Eseménydús hét volt ez az adózás szempontjából: a kormány a személyi jövedelmadót érintő terveiről beszélt, a szakértők számoltak és kételkedtek, az áfa-visszatérítésről döntött a parlament, miközben a NAV az elkövetkező hónapokra tervezett fokozott áfaellenőrzéseket jelentette be. Az Adózóna heti összefoglalója.

hvg.hu Gazdaság

Meg akarja szüntetni az ekhót és az evát a kormány?

Az ekho és az eva esetleges eltörlését is megemlítette a Heti Válasznak adott interjújában Varga Mihály. Szakértők szerint ez a lépés fellendítené az ügyeskedést és a feketegazdaságot, a vállalkozók sem örülnének neki.

MTI Kormány

Kedvezményt kap, aki befizet az államadósság-csökkentő alapba

A kormány úgy döntött, hogy a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadó (szja), az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), illetve az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) alapjából az általuk az Összefogás az államadósság ellen elnevezésű alapba befizetett összeget.

Salgó Andrea Vállalkozás

Eva, ekho: van alternatíva

A Fidesz a két választási forduló között cáfolta ugyan az eva és az ekho megszüntetéséről szóló „rémhíreket”, de arról továbbra sincs hír, hogy miként tervezik a megígért adótábla-egyszerűsítést. Így aztán több szakértő szerint is éppúgy valósággá válhat a két adózási forma eltörlése, mint a megtartása. A tisztánlátás végett összeszedtük, milyen érvek szólhatnak e két adónem megszüntetése mellett és ellen, illetve, hogy van-e alternatíva a kiváltásukra.

MTI Vállalkozás

Nem szűnik meg az eva, az ekho és az őstermelői hozzájárulás sem

A Fidesz-KDNP kormány csökkenteni fogja az adókat, egyszerűsíti az adórendszert, és nem fogja eltörölni az egyszerűsített vállalkozói adót (eva), az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) és az őstermelői adózás lehetőségét - reagált a szocialisták szóvivőjének pénteki szavaira Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

MTI Gazdaság

Eva, ekho, egyéni vállalkozás megszüntetése - tiltakozik a kamara

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megítélése szerint kifejezetten rossz irány lenne az egyszerű adórendszerek: eva, ekho, valamint az őstermelői és az egyéni vállalkozói forma megszüntetése akkor, amikor a legfontosabb, hogy a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentsék - áll a BKIK közleményében.

1 2

A címlapról ajánljuk