szerző:
hvg.hu

Közel a másfélszeresére nőtt a taxisok tarifaemelési kérése ahhoz képest, amiről először szó volt.

A tízszázalékos tarifaemelés, amit a taxisok beharangoztak, csak a minimális kérésük volt: Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ipari elnökségi tagja most bejelentette, hogy átlagosan 14 százalékos emelésről szóló javaslatot nyújtottak be. Zsabka az mfor.hu-nak mondta el: az átlagos szállítási távolság 9 kilométer, erre a távolságra számolva jön ki a 14 százalékos emelés.

Az persze az eredeti kívánságok alapján sem volt érthető, hogy hogyan jött volna ki a 10 százalékos kérés – a három tételből, amit másfél hete bemondtak a taxisok, mindegyik magasabb volt 10 százaléknál.

Reagált arra is, hogy sokak szerint az emelkedő költségekre nem kellene hivatkozniuk a taxisoknak, amikor az üzemanyagköltségek jó 50 forinttal alacsonyabbak, mint 2013-ban, amikor bevezették a mostani tarifákat. Szerinte a benzinpénz a taxisok költségeinek tíz százalékát sem éri el,

így nem a benzinár változása kell, hogy meghatározó legyen az egységes tarifa mértékének meghatározásakor.

Azt is hozzátette: a budapesti taxis szolgáltatás színvonala az európai élvonalba tartozik, miközben a díjak az európai középnek felelnek meg.

A taxisok kiadásait ebben a cikkünkben tekintettük át részletesen. A biztosítások díja például nagyot nőtt 2013 óta, az online pénztárgép is jókora pluszkiadást jelent. Eközben az utasoknak nem lett jobb, BKK egy vizsgálatában az ellenőrök a taxik 70 százalékát problémásnak ítélte, a taxik fogynak, a várakozási idők pedig nagyot nőttek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!