szerző:
hvg.hu

Állítólag lopott hitelkártyákról szokták Airbnb-n keresztül leszedni a pénzt.

Az amerikai Daily Beast azt írja, csalók rendszeresen használják a népszerű lakáshotel-kiadó oldalt pénzmosásra. Az online lehetőségek egyébként is számos lehetőséget adnak a csalóknak a pénz tisztára mosására, a lap azonban orosz bűnözői fórumokon több olyan bejegyzést is talált, amelyekben a felhasználók társakat kerestek az airbnb-s visszaéléseikhez.

Az airbnb-s pénzmosás lényege, hogy lopott vagy valódi felhasználói fiókokkal foglalnak szállást az oldalon keresztül, fizetnek is érte, valójában viszont senki nem száll meg a lakásban, a "szállásadó" pedig visszacsorgatja a pénz felét a "fizetővendégnek". A bűnözői fórumokon azt írják, valódi szállásadókat keresnek, akiknek már vannak pozitív visszajelzéseik is az oldalon, hogy így verjék át a szálláskiadó oldalt.

A Daily Beast szerint főleg lopott hitelkártyákról szedik le így a pénzt, de a fórumokon Oroszországon kívül is keresnek partnereket a pénzmosáshoz, sőt, volt olyan bejegyzés, amely direkt EU-beli társakat keresett. Hozzáteszik, előfordul az is, hogy meghekkelt Airbnb-fiókokat használnak pénzmosáshoz, vagy megvesznek több fiókot, és azokat használják.

A felhasználási feltételeiben maga az Airbnb azt írja, nehéz lenne minden felhasználót leellenőrizni, ezért nem vállalnak felelősséget a felhasználók személyazonosságáért, a cég viszont azt közölte, hogy különböző analízisek segítségével szűrik ki a gyanús tevékenységeket, egy többszintű védelmi stratégiával pedig megakadályozzák, hogy a csalók egyáltalán hozzáférjenek a platformhoz. Emellett pedig figyelik a gyanús hitelkártya-tranzakciókat is, a felhasználóknál pedig többszintű azonosítást kérnek, ha más eszközről lép be valaki, mint szokott.

A lap hozzáteszi, az airbnb-s pénzmosás csak egy módja az online platformokkal való visszaélésnek, és nem is tudni, hogy pontosan mennyire elterjedt ez a pénzmosási forma. Egy másik módszer szerint például online iPhone-okat vesznek, amelyeket aztán eladnak, és így csinálnak pénzt a lopott hitelkártyákból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!