szerző:
Szlavkovits Rita

Nagy erőkkel építi Garancsi István cége a Szeged-Csanádi Egyházmegye stadionját, miközben a klub, a Szeged 2011, Csongrád megye egyetlen NB-II-es csapataként, a bennmaradásért küzd.

Sorra kudarcot vall a meccseken a Szeged-Csanádi Egyházmegye klubja, pedig az NB-II ben focizó Szeged 2011-nél a megyében nincs rangosabb csapat. A tabellán hátulról a negyedikek, vasárnap a harmadik helyen lévő Békéscsabát kellene elverniük. Igaz, tavasszal fordulhat a kocka. Bele kellene húzni, mert nyárra elkészülhet a 8000 férőhelyes szuperstadion.

Ötéves vajúdás után elindult a Szeged-Csanádi Egyházmegye stadionjának építése. A 8000 férőhelyes stadiont az UEFA legmagasabb besorolásának megfelelően építik, maga az aréna az első ütemben készül el. Ezt követően jön a szolgáltatóhelyiségek, a meglévő szálló épületének felújítása is.

2012-ben a beruházást, amikor "csak" stadionról volt szó, hárommilliárd forint tao-pénzből tervezték felépíteni, akkor egy 6000 férőhelyes, később bővíthető lelátójú stadion szerepelt a tervekben, amelyet a meglévő, de lepukkant Etelka sori SZEOL-stadion helyére húztak volna fel. (Van még egy, a SZVSE pálya, de az is ugyanolyan lepukkant, mint a SZEOL-é)

A fordulat 2014 februárjában következett, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Szegeden bejelentette, hogy mégsem a Felső Tisza-parton, de nem is a másik lepukkant SZEOL-pályán, hanem a volt Napfény Kemping helyén épül fel a komplexum.

Innentől kezdve felgyorsultak az események. 2014 májusában kormányrendelet született arról, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy az új stadion építése. A tavaly novemberi Magyar Közlönyben pedig már az jelent meg, hogy változtak a tervek, a pénz pedig, amelyet immáron a kormány biztosít az építtető Szeged–Csanádi Egyházmegye számára, háromszorosára emelkedett.

Idén szeptemberben pedig már az derült ki, hogy a komplexumot a Market Építő Zrt. építheti fel, amiben már semmi meglepő nem volt. Garancsiról úgy ír a sajtó, mint a miniszterelnök baráti köréhez tartozó üzletember, de mint a Szeged–Csanádi Egyházmegye gazdasági tanácsának volt tagja a püspök számára sem idegen.

2014-ben a hvg.hu érdeklődésére, hogy hogyan került az üzletember az egyházmegye egyik testületébe, Kiss-Rigó László azt válaszolta, hogy a vállalkozót még 2006-os szegedi kinevezése előtt, Komárom-Esztergom megyében ismerte meg, amikor még a püspök ott látott el szolgálatot. (Akkoriban Garancsi az ottani takarékszövetkezet igazgatótanácsának is tagja volt, mielőtt megvásárolta volna a Videotont.) S minthogy megbízható, jó gazdasági szakembernek tartja Garancsit, aki becsületes, normális, hívő ember, felkérte a posztra – magyarázta három évvel ezelőtt a hvg.hu cikkében a püspök. Arra a kérdésére, hogy Garancsi István cége építi-e fel a szegedi stadiont, a megyés püspök azt válaszolta, hogy „ha van magyarországi építőipari cége, akkor akár...".

©


Tehát nem meglepő, hogy a Market Építő Zrt. nyerte el a Szeged–Csanádi Egyházmegye közbeszerzését, no meg persze már eleve a kiírás is olyan feltételeket szabott, amelyeket nem sok magyar cég tud produkálni: három éven át legalább nettó 9 milliárdos árbevétel, amiből 6,7 milliárd forintnak magasépítésből kell származnia. De feltétel még, hogy megfelelő referenciákkal kell rendelkeznie a cégnek, és hát melyik cégnek lenne elegendő megfelelő referenciája, mint a Market Építő Zrt.-nek.

Sose volt tiszta ügy a stadionépítés

Még 2008-ban, a szocialista önkormányzat idején a SZEVIÉP cégcsoport építette volna fel a szegedi stadiont a SZEOL-pályán. A cég a SZVSE-pályáért cserébe, amelynek helyére üzletközpontot épített volna, felhúzta volna a korszerű sportlétesítményt a SZEOL-pályán. 
Az akkor ellenzéki jobboldaliak megakadályozták a szerintük törvénytelen üzletet, még feljelentést is tettek hűtlen kezelés gyanújával. Végül nem lett stadion.

Azóta a SZEVIÉP csődbe ment, no meg büntetőeljárás is folyik a cég három vezetője ellen, igaz, nem stadionügyben. A foci pedig elköltözött Gyulára, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Grosics-akadémiájára. Azóta is ott edzenek, ott játsszák a meccseiket, mostanában nem túl fényesen.

Ideje volna rákapcsolni, mert aztán ki fog az új, drága stadionban focizni?

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szlavkovits Rita Itthon

Egy püspök és Orbán bizalmasa építhet új stadiont Szegednek

A sportcélra fordítható társaságiadó-kedvezményekből építene stadiont a Szeged-Csanádi egyházmegye. A Videoton FC tulajdonosa, Orbán Viktor bizalmasa is tagja az egyházmegye gazdasági tanácsának, és mivel Garancsi István újonnan vásárolt cége volt az FTC-stadion kivitelezője is, a Market Zrt. fel is építhetné Szegeden az új stadiont – még ha NB1-es csapata jelenleg nincs is a városnak.

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Orbán még készül, a Jobbik már ellenállócsomagot osztogat - október 23. élőben

Orbán még készül, a Jobbik már ellenállócsomagot osztogat - október 23. élőben

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani