szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Vállalati szinten már nem orvosolható a munkaerőhiány - ismerik el az állami cégeknél. A kormány segítségét kérik.

 A következő hetekben kezdődnek az állami vállalatoknál a jövő évre előirányzott, átlagosan 12 százalékos béremelés felosztásával kapcsolatos tárgyalások - írta a Magyar Idők.

Tavaly az állami közszolgáltató cégeknél - a postánál, a Volán-társaságoknál, a MÁV-nál, valamint a vízügyi ágazatokban - kötöttek hároméves, összesen átlagosan 30 százalékos bérmegállapodást. Az idén így 13-15 százalékkal nőttek a fizetések, de a munkaerőhiány továbbra is fennáll.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a lapnak elmondta: már korábban kezdeményezték egy új fórum létrehozását a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának mintájára, ez reményeik szerint már januárban összeülhet. A várhatóan hamarosan megalakuló fórumon képviseltetnék magukat az állami vállalatok vezetői, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint a szakszervezetek. Tavaly a felek már tárgyalóasztalhoz ültek a hároméves bérmegállapodás megkötésekor.

Palkovics szerint közösen kell megoldást találni a munkaerőhiány enyhítésére, mivel

a problémát csak nemzetgazdasági szinten lehet kezelni, vállalati szinten már nem orvosolható a jelenség.

Példaként említette a Volán-társaságokat, ahol a buszsofőrök iránti nemzetközi kereslet is hatalmas. Ráadásul a magánszféra is konkurenciát jelent, még akkor is, ha jövőre az ágazatban további 10-12 százalékkal nőnek a fizetések.

A szakszervezeti vezető szerint a béremelés mellett a cafeteria-keret bővítése, a biztosítások, egészségügyi járandóságok szélesítése, valamint egyéb szociális intézkedések bevezetése is segíthet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: 2020 legbénább bűnözői a police.hu-ról

Duma Aktuál: 2020 legbénább bűnözői a police.hu-ról

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban