szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Állami Számvevőszék közleményt juttatott el a Magyar Távirati Irodához.

Az Állami Számvevőszék leszögezi, hogy a Jobbik a nyilvánossá tett észrevételében semmilyen értékelhető bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást, dokumentumokkal továbbra sem tudja cáfolni az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megalapozott megállapításait. Az ÁSZ ezúton is felhívja a párt figyelmét, hogy az észrevételezés időszakában - december 6-21. között - lett volna lehetőség bármilyen, a gazdálkodását érintő dokumentum átadásra, ám ezt a párt ebben az időszakban sem tette meg. Az ÁSZ emlékeztet továbbá, hogy a Jobbik ellenőrzésének program szerinti lefolytatását kizárólag a párt közreműködési kötelezettségének elmulasztása akadályozta meg.

Az ÁSZ 2017. október 3-án közölte, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére - a 2015-2016. évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában - nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének. A számvevőszéki ellenőrzés akadályozása miatt az ÁSZ az Ügyészséghez fordult, amely megalapozottnak találta az ÁSZ jelzését és elrendelte, majd később 2018. március 6-ig meg is hosszabbította a nyomozást az ügyben. Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy az adatszolgáltatásra törvényben meghatározott határidő letelte után fordult az Ügyészséghez. A Jobbik ellenőrzésének program szerinti lefolytatását kizárólag a párt közreműködési kötelezettségének elmulasztása akadályozta meg.

Az ÁSZ ezúton is felidézi, hogy október 3-án, majd október 9-én a Jobbik parlamenti frakcióvezetője, valamint gazdasági igazgatója - értesülve az ÁSZ ügyészségi jelzéséről - a törvények megkerülésével utólag próbáltak iratokat átadni az Állami Számvevőszéknek, amelyeket a vonatkozó törvényi előírások értelmében az ÁSZ nem vehetett át, ugyanis ekkora már lejárt a törvényben meghatározott adatszolgáltatási határidő.
Az ÁSZ korábban arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy hatósági jelzést kapott a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban - a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt - és ezeket a dokumentumokat a vonatkozó ellenőrzési programnak megfelelően az ellenőrzés lefolytatása során felhasználja. Az ÁSZ december 6-án a Jobbik részére megküldte a jelentéstervezetet és közölte, hogy a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján, a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-től hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Az ÁSZ a hatósági jelzés során birtokába került dokumentumok alapján, azokat értékelve, a vonatkozó törvényi előírások alapján állapította meg a tiltott támogatás tényét és annak mértékét.

Az ÁSZ nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a Jobbik a december 21-én az ÁSZ részére átadott, majd nyilvánosságra hozott észrevételében, semmilyen értékelhető bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást. A párt a törvényben is rögzített értékeléssel, illetve dokumentumokkal (szerződések, számlák, bizonylatok stb.) továbbra sem tudja cáfolni az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megalapozott megállapításait. Az ÁSZ ezúton is felhívja a párt figyelmét, hogy az észrevételezés időszakában - december 6-21. között - lett volna lehetőség bármilyen a Jobbik gazdálkodását érintő dokumentum átadásra, ám ezt a párt ebben az időszakban sem tette meg – írja közleményében az ÁSZ.

Mint ismert, december elején az ÁSZ tiltott támogatást állapított meg a Jobbiknál, mondván, hogy a párt kedvezményesen jutott plakáthelyekhez. A Számvevőszék korábban soha, egyetlen párttal kapcsolatban sem állapított meg ilyesmit, most viszont egyből kiszabott 331 millió forint bírságot, ami a visszafizetendő – ÁSZ szerint törvénytelen – támogatással együtt már közel 700 millió forinttal apasztja a szervezet büdzséjét, ezzel veszélybe sodorva a tavaszi választáson való indulását is. A Számvevőszék lépését azóta többen kritizálták, és tüntetést is tartottak a Jobbik mellett. Maga a párt 25 oldalon kifogásolta az ÁSZ megállapításait.

Az ÁSZ a héten újabb négy ellenzéki párttal szemben rótt ki bírságot vizsgálatot.

 

Schiffer: Folytatólagos határsértés

Az ÁSZ ott folytatja, ahol a Jobbik esetében abbahagyta. Persze helyes, ha felelős kormánypárti politikusok fellépnek a burkolt pártfinanszírozás ellen. Csakhogy ma Magyarországon a burkolt pártfinanszírozás tipikus formája a tízmilliárdos kormányzati propaganda. Vélemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Legyőzi az Apple az AMD-t és az Nvidiát?

Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget

Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget