szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Százmilliárd forintot juttatott a kormány az egyházaknak az év végi közlönyök alapján, miközben durván visszavettek a közmunkaprogram forrásaiból, elmaradt Paks II. tőkeemelése és a lakástámogatásokra is 40 milliárddal kevesebbet költ a tervezettnél az állam. Az átcsoportosítások között mazsoláztunk.

Több mint száz oldalon keresztül sorolja a szerdán kiadott négy és a csütörtöki Magyar Közlöny az év végi költségvetési átcsoportosítások tételeit. Csaknem 8 milliárd jut például kulturális célokra, ennek nagy részét a 2017-ben létrehozott Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) kapja – kétmilliárdot például a Nemzeti Színház felújítására –, 1,45 milliárdot pedig az Erdélyi Médiatér Egyesület érdemelt ki médiaprogramja támogatására. Utóbbi szervezetről annyit tudni, hogy a Főtér weboldalt üzemelteti, az Átlátszó egy korábbi cikke szerint pedig – hasonlóan több más vezető erdélyi médiumhoz – magyar állami forrásból tartják fenn.

A harmadik nagy tételt az állami tulajdonban levő Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft. kapja, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia 1,4 milliárdhoz jut az adófizetőktől. 128 millió forint jut a Józsefvárosban felállítandó Kaczynski-szobor megvalósítására, 300 millió a Kurultáj találkozónak, és 211 millió egy Kodály Múzeum fejlesztésére.

A kulturális kiadások eltörpülnek a határon túli szervezeteknek juttatok költségvetési forrásokhoz képest. Az Erdélyi Református Egyházkerület 27 milliárdot kap, másfél milliárdot a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, 2,2 milliárdot a Kárpátaljai Magyar Főiskolákért Jótékonysági Alapítvány.

A magyarországi egyházi szervezetek sem panaszkodhatnak, nekik 88 milliárdot csoportosított át a kormány a szerdai, és 12 milliárdot a csütörtökön kiadott határozatokkal. Ebből a legtöbb pénz, csaknem 59 milliárd forint Balog Zoltán felekezete, a református egyház magyarországi szervezetének és egyházkerületeinek jut, de a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is 8,2 milliárdot kap, míg Don Bosco Sziléziai Társasága 6,4 milliárdot. Csaknem egymilliárd jut a Hit Gyülekezete fejlesztéseire is. Nem egyházi támogatás ugyan, de a keresztényeket érinti az, hogy az Emmi stabilitási tartalékából 620 millió forintot csoportosítanak át az üldözött keresztények segítésére.

©

Ehhez képest a civilszervezetek mindössze egymilliárd forintra számíthatnak a mostani átcsoportosításból. Illetve erre sem igazán, hiszen ebből 820 millió az OTP Fáy András Alapítványához áramlik a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgáló programra, 100 millió a kormányközeli Kommentár Alapítványhoz, 69 millió pedig a kulturális programoknál már bőkezűen támogatott NMI-hez.

Mielőtt hiányérzetünk támadna: sportcélra is jelentős összegeket csoportosított át a kormány. Ebből 5 milliárd a Magyar Kézilabda Szövetségnek jut, de Orbán Viktor kedvenc újságjának a főszerkesztője, a Puskás Akadémia korábbi kommunikációs igazgatója, Szöllősi György által vezetett Magyar Sportújságírók Szövetsége is kap 120 milliót – ebből telik majd a Testnevelési Egyetemen induló sportújságíróképzésre.

1,9 milliárdot kap a Békéscsabai Röplabda Akadémia, 1,7 milliárdot a Nemzeti Sportközpontok egy kézilabda munkacsarnokra, az V. kerületi önkormányzat 1,5 milliárdot egy tanuszodára, a VIII. kerületi 2,2 milliárdot a káptalanfüredi táborra. Határon túli sportakadémiákra összesen csaknem tízmilliárd jut az MLSZ-nek. Ebből a Mészáros Lőrinc eszéki klubjának is megy egymilliárd. 16 milliárdot kap a Fradi, ennek nagy részét a Fradiváros második ütemének megvalósítására.

©

Ez pont a 32-szerese annak az összegnek, amelyet a Heim Pál Kórház kap MR-berendezésre. Egészségügyi és oktatási célokra egyébként összesen 8,9 milliárdot vonnak el, ebből a legnagyobb tétel, 5 milliárd, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítására jut, az Irgalmasrend Betegápolója pedig 1,5 milliárdot kap, míg turisztikai célokra 4 milliárdot jut a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Ennek felét a divat, másik felét a gasztronómia népszerűsítésére használhatják.

Több mint 6 milliárddal túlléphetik a költségvetésüket a Szakképzési Centrumok, a fogászati ellátásnál pedig 7,6 milliárddal nő a támogatási keret, ebből megkaphatják a beígért plusz juttatást a szakemberek.

Az Irinyi Tervtől 3,6 milliárdot vonnak el, ezt fejlesztési célra csoportosítják át. 1,4 milliárdot a gyógyszertámogatástól vesznek el, ez az összeg pedig a gyógyászati segédeszköz támogatás sorba került át. 9,3 milliárdot csoportosítanak át több vidéki ipari park fejlesztésére, ezt a forrás a Modern Városok Program keretéből vonják el.

Jó hír, hogy sikerült spórolni a FINA vizes vb-n is, ennek százmilliárdot meghaladó költségvetési keretéből most 250 milliót vonnak el, a Dagály felújításától pedig 220 milliót (erre a célra két hete adott plusz 1,1 milliárdot a kormány). A Budapesti Konferencia-központra szánt pénzből már látható tételt, csaknem kétmilliárdot vesznek el, míg a Gül baba türbéje felújításától 890 milliót.

©

Az átcsoportosítások nagyobb része viszont az állami vagy önkormányzati szervezeteknél megtakarított összegekből ered, és nem csak az intézményekről van szó. A közmunkaprogram forrásaiból például 27,5 milliárdot vesznek el, de átcsoportosítanak a helyi önkormányzatok működési célú kiadásaiból is. Ebből 2,1 milliárd forintot a X. kerületi önkormányzat kapja a Hős utca rendbe tételére, a forráshiány miatti támogatások pedig összesen 18 milliárdot tesznek ki.

A társaságoktól, amelyek fölött a Miniszterelnökség gyakorolja a tulajdonosi jogokat, 10 milliárdot vesznek el, és elmarad a paksi atomerőmű tőkeemelése is, innen 22,3 milliárdot vonnak el. Több mint 24 milliárd forintot vonnak el az egykori Pénzügyminisztérium épületének felújításával kapcsolatos kiadási sorról, a legnagyobb, 37 milliárdos elvonás azonban a családtámogatásokat érinti. Ez a teljes keret ötöde, és valószínűleg azt jelenti, hogy a vártnál kevesebben vették igénybe ennek a tételnek a fő kiadását jelentő csokot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Milliárdok mennek tenisztornák rendezésére

Ha egy üzlet beindul - 2017-ben 830 millió közpénz ment el rá, ezért 2020-ig biztosítja a kormány a budapesti tenisztornák megrendezését - összesen 2,3 milliárd forint értékben támogatja a teniszszövetséget.

135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT

135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Megnézték, ki mire használja a csapvizet – érdekes eredmény született

Megnézték, ki mire használja a csapvizet – érdekes eredmény született