szerző:
hvg.hu

Azért nem kell messzire menni a megfejtésért.

Több mint kétezer milliárd forintos megbízást nyertek el tavaly közbeszerzéseken a Fideszhez köthető üzleti körök – összesítette az Átlátszó. Ezen belül Szíjj László cégei – elsősorban az új Közgépként emlegetett Duna Aszfalt – nyertek el a legnagyobb összegben közbeszerzési megbízásokat, összesen 606,5 milliárd forint értékben.

A második a Mészáros Lőrinc üzlettársához hasonlóan az építőiparban – azon belül elsősorban a stadionépítésekben – érdekelt  ZÁÉV a listán, 430,79 milliárdnyi megbízással. A harmadik szintén építőipari cég, a WHB 342,5 milliárddal. Mészáros Lőrinc cégei 2017-ben a negyedik helyre szorultak 299,05 milliárd forinttal.

A felcsúti polgármester azért nem panaszkodhat: decemberben már a családjához köthető társaságok vitték a prímet 100 milliárdot meghaladó megbízással. Ha a trend folytatódik, Mészáros előbbre kerülhet a listán, hiszen csak január első napjaiban önállóan vagy konzorciumban több mint százmilliárdot kaszált.

Mészáros Lőrinc még egy listán az élen végzett: az általa elnyert megbízásoknál a legmagasabb, 83,3 százalékos az uniós támogatások aránya. A WHB esetében ez az arány 74,51 százalékos, Varga Károly cégeinél is meghaladja az ötvenet.

További részletek az Átlátszó cikkében

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Igenis lehet a tömeggyilkosok bénázásán nevetni

Igenis lehet a tömeggyilkosok bénázásán nevetni

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Kósa szerint már '56-ban létrejött a NER

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt