szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A milliárdos szerint Putyin áll az őt ért támadások egy része mögött.

Terjedelmes cikkben foglalkozik a Soros György ellen intézett támadásokkal a Financial Times. Az anyag megszólaltatja a milliárdost is, aki szerint ma a világban a vezető ideológia a nacionalizmus, amelyet Oroszország is képvisel, miközben az EU az összeomlás szélére került.

Soros szerint az ellene irányuló támadások jó részének is Oroszország a forrása.

Putyin nem kedvel engem

– mondja, és szerinte ennek hátterében az áll, hogy korábban támogatta Mihail Szaakasvili hatalomra jutását. Azt később az üzletember is elismerte, hogy ez hiba volt – idézi fel a lap.

Az Orbán-kormány Soros-ellenességét Anne Applebaum magyarázza a neves pénzügyi lap olvasóinak. A Washington Post sztárpublicistája, aki nemrég Schmidt Máriával is konfliktusba került, miután utóbbi az engedélye nélkül közölt vele egy beszélgetést, úgy látja: Orbán Viktor és a hozzá hasonló vezetők nem akarnak nyíltan EU- vagy Amerika-ellenesek lenni, de Sorosban megtalálták azt a bűnbakot, aki azokat a nyugati értékeket képviseli, amelyeket nem kedvelnek. Ezek a támadások ráadásul az emberek antiszemita érzéseire is rájátszanak – jegyzi meg Applebaum, a cikk pedig rögtön az elején felidézi azt a Pócs János fideszes képviselő által is kiposztolt képet, amelyen egy disznóra írták rá: ő volt a soros.

A cikk szerint Soros visszavág, ezzel magyarázható az is, hogy amíg eredetileg halála előtt le akarta állítani az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) támogatását, nemrég jelentős felajánlást tett. Az üzletember vagyona több mint kétharmadát, 18 milliárd dollárt adta az ernyőszervezetnek, ami több mint az a 14 milliárd, amellyel az elmúlt 35 évben támogatta a 140 országban aktív OSF-t.

Az is az OSF keményebb szerepvállalását jelzi, hogy a szervezet új vezetőjének Patrick Gaspardot, Barack Obama volt amerikai elnök politikai tanácsadóját nevezték ki. Maga Soros sem készül a távozásra: a 87 éves üzletember azt mondja, öt évig még az általa vezetett alap élén marad, de legalábbis addig, amíg egészsége engedi – derül ki a cikkből.

Kovács Zoltán a Financial Timesnak a Soros és a magyar kormány közötti vitát a „két egymással szembenálló demokráciafelfogással” magyarázza. A kormányszóvivő azt is hozzáteszi, hogy szerinte politizálni csak választott képviselőknek szabad, a civileknek nem. „Márpedig Sorost senki nem választotta meg, ahogy a civilszervezeteket, emberi jogi szervezeteket sem” – érvel Kovács a lapnak.

(Financial Times)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért