szerző:
MTI

Három éven át törvénytelenül működött a Concordia, és nem teljesült az átláthatóság követelménye sem.

A Concordia Közraktár Kereskedelmi Zrt. 2012-2015 között nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően működött, a ráfordítások elszámolása, a beszámolási kötelezettség teljesítése és a vagyon nyilvántartása sem volt szabályszerű és nem teljesült az átláthatóság és elszámoltathatóság követelménye sem - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a társaság ellenőrzését követően.

Az ÁSZ által az MTI-nek kedden eljuttatott közlemény szerint a vállalatnál ezeken felül a számviteli politika, a számlarend, a pénzkezelési és az önköltség-számítási szabályzat sem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak.

A vállalat 2014-2015-ben nem az előírásoknak megfelelően teljesítette beszámolási kötelezettségét. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a társaság az adatszolgáltatási kötelezettségeit az ellenőrzés időszakában az előírások szerint teljesítette. Az elektronikus közzétételre vonatkozó kötelezettségnek viszont már nem tett eleget, így az átláthatóság és elszámoltathatóság követelménye nem teljesült.

A számvevőszék arra is rámutatott, hogy bár a társaságnál a bevételeket az előírásoknak megfelelően számolták el, a ráfordításokat és az értékcsökkenést nem dokumentálták szabályszerűen.

Kiemelték: a társaság jegyzett tőkéje az ellenőrzött időszakban 2 milliárd 120 millió forint volt, a cég a 2012. év kivételével veszteségesen zárt. Emiatt saját tőkéje a 2012. december 31-én elért 3 milliárd 302 millió forintról 2015. december 31-re 1 milliárd 591 millió forintra csökkent. Az ÁSZ ezzel kapcsolatban megállapította, hogy a vagyon változását eredményező döntések az előírásoknak megfeleltek, ugyanakkor a társaság vagyona folyamatosan csökkent, a vagyon értékének megőrzése nem volt biztosított.

Felidézték, hogy a Concordia Közraktár Zrt. a Gabonaforgalmi- és Malomipari Szolgáltató Vállalat jogutódjaként 1993-ban alakult át kizárólagos állami tulajdonú részvénytársasággá. A társaság az ellenőrzött időszakban nem tartozott a kormányzati szektorhoz, közfeladatot nem látott el.

Az Állami Számvevőszék jelentésében a társaság vezérigazgatójának tíz, az MNV Zrt. vezérigazgatójának egy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük - ismertették.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!