szerző:
hvg.hu

Csökkentenék az adminisztratív terheket a CSOK igénylésénél, az ide kapcsolódó javaslatokat két múlva terjesztik be a kormányülésen. Konkrétumokat egyelőre nem tudni.

Kevesebb utánajárás, kevesebb papírmunka – így egyszerűsítené a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők dolgát a kormány. A szocialisták szerint inkább ki kellene terjeszteni a jogosultak körét, hogy az egy és két gyerekesek nagyobb támogatást kaphassanak – hangzott el a pénteki RTL Híradóban.

A kormány adatai szerint eddig körülbelül hatvanezren igényeltek CSOK-ot. Csütörtökön Lázár János jelentette be a Kormányinfón: már dolgoznak azon, hogyan csökkentsék a CSOK-ot igénylők adminisztratív terheit. Két hét múlva terjesztik be a következő kormányülésen azt a bürokráciacsökkentő csomagot, amely könnyítené a CSOK-hoz jutás feltételeit.

A Hitelnet vezető elemzője szerint elsősorban azoknak kell sok dokumentumot beszerezni, akik azt vállalják, hogy a jövőben gyermekük születik, és így igénylik a támogatást. Sántha Zsuzsanna elmondta: aki nem rendelkezik Ügyfélkapuval vagy nincs rajta a köztartozásmentes adózók listáján, nekik sorban kell állniuk a NAV-nál és az OEP-nél, az érintett dokumentumokat pedig személyesen kell megigényelniük.

A szocialisták is így látják, hogy jó irány a CSOK egyszerűsítése, de a rendszerrel nem az adminisztráció a legnagyobb probléma.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint míg egy kétgyermekes család átlagban 2,4 millió forint támogatást kap, addig a háromgyerekesek tízmillió forintot. Sokkal jobban kellene támogatni az első gyermek megszületését, majd utána a másodikét, nagyon jól látszik ugyanis, hogy a harmadikat a családok már nem nagyon merik bevállalni.

Az RTL Klub szerette volna megtudni a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, pontosan milyen adminisztratív változtatásokat terveznek a CSOK igénylésénél. Azt válaszolták, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi kabinetje dolgozik az ügyön, amelyről legkorábban jövő hét elején közölhetnek részleteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Nem kell rohanni a kutak bejelentésével, változik a határidő

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

Pizzagitár pepperonival

Pizzagitár pepperonival

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt

Sok lapot szokott nyitva tartani a Chrome-ban? Önnek találták ki ezt a bővítményt