szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar, osztrák és egy német gyártású sertéspárizsikat teszteltek a Nébih szakemberei. Egyedül egy osztrák termék víztartalmával volt gond.

Harmincféle sertéspárizsit vizsgált legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal. Ezeket a termékeket 10 üzem állította elő: 7 magyar, 3 osztrák és 1 német.

Azt is vizsgálták, hogy helytállóak-e a termékek csomagolásán szereplő gluténmentes, laktózmentes, szójamentes, tejfehérjementes feliratok – a vizsgált termékek mindegyike megfelelt ennek.

Egy esetben indítottak eljárást minőségi probléma miatt. Az egyik osztrák, wellness megnevezésű párizsi víztartalma jelentősen meghaladta az előírt értéket.

A hatóság honlapján pénteken tették közzé a vizsgálat eredményeit.

A vizsgálati eredmények és kóstolás alapján a szeletelt párizsiknál az első a Berger Feine Extrawurst, a 2. a Pick Nosztalgia, a 3. a Wiesbauer Dunahús Delikát lett, a rúd kiszerelésűeknél a sorrend: Pick Nosztalgia, Berger Feine Extra, Pick Füst Ízesítésű.

A Nébih emlékeztetett: a tavaly augusztus elseje óta kötelező élelmiszerkönyvi előírás szerint a párizsiban a minimális hústartalom a korábbi 40 százalékról 51 százalékra emelkedett. További kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék lehet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!