szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP-s Legény Zsolt azt szerette volna megtudni Lázár Jánostól, hogyan fordulhattak elő a Tiborcz-ügy közbeszerzési túlárazásai a magyar uniós támogatásoknál, és hogy nem tartja-e szükségesnek az uniós források felhasználásának szigorúbb kontrollját emiatt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter először is közölte, hogy a szocialista politikusnak már a kérdése is félrevezető, mivel az építési beruházásoknál a költségbecslésben szereplő adatok gyakran a 12-14 hónappal korábbi piaci adatokat tükrözik, mint a benyújtott ajánlatok. Ez idő alatt pedig számos tényező felhajthatja a kivitelezési költségeket.

Aztán kijelentette: "egészen példátlan az, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a véleményét előbb lehet olvasni egy amerikai gazdasági lapban, minthogy az érintett tagállamot érdemben és hivatalosan tájékoztatták volna".

Lázár János meggyőződése, hogy ez az eljárásrend méltatlan. "A Kormány minden együttműködési képessége és jóhiszeműsége ellenére nem tud nem arra gondolni, hogy

az ügy hátterében politikai nyomásgyakorlás áll, amely befolyásolni kívánja a magyar választási kampányt.

Erről levélben tájékoztattuk az OLAF-ot és az Európai Bizottságot, magyarázatot kérve erre a példátlan és diszkriminatív, az eddigi joggyakorlatnak ellentmondó eljárásra" – írta.

Hozzátette azt is, hogy a teljes felhasznált uniós forrás mértékéhez képest elenyésző a szabálytalanságok aránya. "Ezen túlmenően Brüsszel minden eddig beküldött magyar számlát kifizetett, tehát saját ellenőrzését követően is szabályosnak talált" – fűzte hozzá.

Az akkor még Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének tulajdonában álló cég által 2009 és 2014 között elnyert néhány közbeszerzéssel kapcsolatban súlyos szabálytalanságokat tárt fel az OLAF. Az ügyben a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az OPEC szerint a korábban vártnál kevesebb olaj fog fogyni

Az OPEC szerint a korábban vártnál kevesebb olaj fog fogyni

Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott

Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott

250 fős létszámbővítés lesz az Aldinál

250 fős létszámbővítés lesz az Aldinál