szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A megyei átlagokat nézve Csongrád megyében a bányászatban van a legjövedelmezőbb állás.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása alapján Csongrád megyében találni a legjobban jövedelmező állást Magyarországon - írja az Mfor.hu.

A lap a KSH legfrissebb adatai alapján azt írja, Csongrád megyében a bányászat, kőfejtés ágazatban dolgozók részesültek a legmagasabb átlagos nettó fizetésben, havi 590 211 forintban. Itt tárható fel az ország energiahordozó ásványkincseinek egy jelentős része, a Mol errefelé üzemelteti kútjait, amelyek a belföldi termelést alapjaiban határozzák meg. A több mint 590 ezer forint a szellemi munkakörben alkalmazottak átlaga, míg a fizikai munkások átlag havi nettó 511 514 forintot vihetnek haza.

A második legjobban fizető állás Tolna megyében a villamosenergia-ágazatban nettó 532 012 forint. Valószínűleg a Paksi Atomerőmű lehet az a hely, ahol az országos átlagot jóval meghaladó fizetést tudnak kínálni a szakembereknek.

A harmadik helyen Békés megye végzett, szintén villamosenergia-érdekeltségű vállalkozásaival, ahol átlag 475 133 forint havi nettót lehetett keresni az előző évben. Ez a terület is gazdag szénhidrogénben, úgyhogy itt is értékes kitermelés zajlik.

A negyedik helyen Pest megye végzett, itt is a  villamos energiával foglalkozó társaságoknál nettó átlag 446 134 forintot lehet keresni. A lap szerint itt is a Mol húzhatja fel az átlagot, Százhalombattán működik ugyanis a cég Dunai Finomítója.

Az ötödik helyezettek a Fejér megyében működő kőfejtők, bányászattal foglalkozó vállalkozások, illetve alkalmazottaik, ahol a nettó átlagos havi fizetés 443 559 forint volt tavaly. A miniszterelnök Orbán Viktor családjának pont itt és pont ebben az ágazatban van érdekeltsége.

Bár a magyar gazdaság központja Budapest, a csúcsbérek listáján az első ötbe nem tudott bekerülni fővároshoz kötődő tevékenység, és a statisztikából az is kiderült, hogy a magyar iparban az energia termelése, előállítása biztosítja a legjobb fizetéseket.

A lap megnézte azt is, hogy az építőiparban milyen fizetésekre lehet számítani az egyes megyékben. Kiderült, Somogyban (265 594 forint), Budapesten (258 408 forint) és Vas megyében (257 873 forint) lehet ebben az ágazatban a legtöbbet keresni szellemi munkakörben, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például csak 166 337 forintot, Nógrádban 145 491 forintot lehetett keresni az építőiparban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha az ellenzék nyer az időközin, matematikailag oda Orbán kétharmada

Ha az ellenzék nyer az időközin, matematikailag oda Orbán kétharmada

Gáspár Máté: Felhergel a sunyiság, a megalkuvás

Gáspár Máté: Felhergel a sunyiság, a megalkuvás

Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt

Egy magyar férfi azt terjesztette, a koronavírus kamu, majd nem sokkal később belehalt