szerző:
hvg.hu

Ahogy csökken a népesség, és különösen a dolgozók száma, Európa sok országában akár évtizedeken át stagnálhat a GDP, miközben Afrikából milliók indulhatnak meg – írta Zsiday Viktor.

Orbán Viktornak igaza volt, amikor az évértékelőjében a demográfiai változásokról beszélt – írta a blogján Zsiday Viktor. A befektetési szakember szerint ha nem tudnak az afrikai országok nagyon gyorsan modernizálódni, akár a kínai, dél-koreai vagy a japán utat követve, akkor „iszonyatos mennyiségű ember fog megpróbálni jobb megélhetést keresni”, méghozzá Európában.

Ez egyrészt azt hozhatja magával, hogy az európai populista politikusok tovább erősödhetnek, amíg a problémát a mainstream politikusok nem ismerik fel. De legalább ennyire fontos a gazdasági szál: a lakosságszám csökkenése miatt a GDP Európában és Magyarországon is akár évtizedeken át stagnálhat. Ráadásul a dolgozók száma még a lakosságénál is gyorsabban csökken – írta.

Ez pedig azzal jár, hogy az államadósság sok európai országban nem lesz visszafizethető, hiszen nem nő az elosztható pénz. Sőt, a megmaradó pénzből is egyre többet kell majd az idősekre fordítani.

Zsiday szerint Európa előtt két út áll. Vagy növekvő családtámogatással és egyéb programokkal megpróbálja lassítani a népességcsökkenést, illetve kitolni a munkaképesség határát, miközben megerősíti a határőrizetet, vagy egyre több országban kerülnek hatalomra autoriter pártok.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!