szerző:
hvg.hu

A Népszava szerint a főváros milliárdokkal többet költ újabb villamosok beszerzésére a CAF-fal kötött korábbi szerződés opciójának lehívásával, mintha most újra megversenyeztetné a gyártókat. Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója szerint a cikkből kimaradt az, kinek a megrendelésére készült.

A Népszava szerint a CAF-fal 2013-ban kötött szerződés szinte automatizálta az új budapesti villamosok vásárlását, amit lényegében egy szándéknyilatkozathoz kötöttek, így most közbeszerzési pályázat nélkül szerezhet be villamosokat a főváros.

A korábbi nyertes CAF 27 milliárd forintért 25 rövidebb és 12 hosszabb szerelvényt szállított Budapestre. A szerződésben emellett szerepelt egy olyan opció, hogy 5 éven belül összesen még 87 villamost hívhat le Budapest, ha akar. Ezzel most élnek is, 2019-ben újabb 26 szerelvény érkezik, körülbelül 17,6 milliárd forintért.

A lap kormányzati forrásai szerint előfordulhat, hogy még az idén újabb kontingenst hívhat le a főváros, hogy beleférjenek az öt évbe.

A Népszava felveti: a CAF-fal kötött szerződés pazarló lehet. A 2013-as pályázaton a CAF annak ellenére lett befutó, hogy az öt pályázó közül a harmadik legmagasabb árat szabta. Amit a CAF körülbelül 90,5 millió euróért vállalt, azt például a Skoda körülbelül 78,3 millió euróért vállalta volna, így a CAF és a Skoda vállalása között mostani áron számolva majdnem 3,8 milliárd forint volt a különbség.

A cikkben emlékeztetnek: a Skoda meg is támadta annak idején az eljárást, és a Közbeszerzési Döntőbizottság új eljárásra kötelezte a pályázatot bonyolító, a szervezet szerint jogsértően viselkedő BKK-t, de a Skoda a második körben is elbukott.

A Népszava úgy számolta, hogy a főváros körülbelül 2,5 milliárd forinttal költ többet a CAF-szerződésben rögzített lehívási jogával, ahhoz képest, ha most tisztességesen megversenyeztetné a szállítókat.

Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója Facebook-oldalán reagált a cikkre. Szerinte a lap valótlanságot írt a közbeszerzésről. A BKK eljárását a Skoda bíróságon is megtámadta, a bíróság pedig jogerősen kimondta: a BKK jogszerűen járt el, amikor kizárta őket – emlékeztetett.

Megjegyezte, hogy egy tenderen nem csak az ár számít, a villamosok beszerzésénél számos más szempont is közrejátszott, mert ilyen szerelvényekkel 30 évre tervez egy város. Nagyon fontos szempont a flotta egységessége is, emiatt írták ki jelentős opciókkal a tendereket, amit a főváros most lehív és kihasznál. Minden beszerzésnél újabb tendereket kiírni és tizenöt darabonként eltérő típust venni igen drága hiba volna, ezt az opciós megoldást alkalmazza épp ezért a legtöbb európai nagyváros is – érvelt.

„Ebből a cikkből csak az maradt le, hogy kinek a megrendelésére készült – bár annyira azért nem nehéz rájönni, de talán legközelebb korrektebb lenne odaírni” – jegyezte meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!