szerző:
hvg.hu

Magyarországon már az oktatási rendszer is arra nevel, hogy egy fiatalnak ne legyenek kérdései, azt szeretik, aki nem beszél, nem lát, nem hall, csak teszi a dolgát.

A Magyar Nemzet egy roppant érdekes interjút készített Szabó-Tóth Kinga szociológussal, aki egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója.

Innen tudjuk, hogy négyévenként elvégeznek egy ifjúságkutatást, ami alapján a mostani fiatalokat csendes generációnak nevezik, nem szavaznak, nem lázadnak, nem hallani a hangjukat. A kutató szerint megrendült ezeknek a fiataloknak a bizalma a családban és a politikában, ez a fő oka a csendességnek. Azt nyilatkozta a fiatalok többsége, hogy a politikusokat nem érdekli az ő véleményük.

Alapja is van ennek, ugyanis sokan azt látják, hogy „vannak az életben célok és legális eszközök, hogy elérjük őket. Ha viszont azt látják, hogy lehetetlen vagy nagyon nehéz, a szürkezónában ellenben könnyebb boldogulni – sőt a politikusok burkoltan akár ki is állnak emellett –, akkor hiteltelenné válik az egész. Hiába mondja a szülő, hogy boldogulj legálisan, ha Magyarországon a valóságban más a helyzet. A családok is nagymértékben elveszítették a hitelességüket. Sok család felbomlik, tagjai frusztráltak, idegesek, ezért a fiatalok nem tudnak bízni a családban, közösségek pedig nincsenek, így a társadalom széttöredezettségével szembesülnek. Nem tudják, milyen példához igazodhatnának.”

Az ifjúságkutatás szerint a fiatalok között tíz százalék a lázadók aránya, a többieket nem fűti a tettvágy, felük követi a szülői mintát, fel sem vetődik, hogy megkérdőjelezze. Az oktatásról a szociológus azt mondta:

szánalmasnak tartom, hogy az oktatás még mindig ismeretek visszabüfögését követeli meg. Nekem volt egy fizikatanárom, aki csak annyit kért, hogy minden órára hozzunk három jó kérdést. Az életben ez nagyon lényeges. Csak meg is ijednek tőle az emberek.

A beszélgetés végén szóba kerül a sárdobálás és a közbeszéd állapota is:

Van egy elmélet, hogy ha egy generáció sokat szenvedett, szűkölködött, sokat is fog ütni. Utálni fogja a kisebbséget, a másként gondolkodókat vagy bárkit. Egymáson verik le a sérelmeket a generációk és a politikusok is. A politika rájátszik a frusztrációkra, hogy maga mögé állítson egyes csoportokat. Magyarországon még mindig lehet ezzel politikai sikert elérni, ami szomorú.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

Orbán már a két padsor között támaszkodik – fotó

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

A nők jobban teljesítenek a jegypénztáraknál, mint a férfiak

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

Rossz hír jött az Antarktiszról: az eddig stabil pontokon is olvadni kezdett a jég

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit