szerző:
Lengyel Miklós

1991 óta nem volt gazdasági visszaesés Ausztráliában, amely ezzel a rekorddal az első a gazdaságilag fejlett államok között. Miért nem volt recesszió akkor sem, amikor a világ más részeit megingatta a nagy pénzügyi válság?

A bevándorlás miatt- állítják azok a szakértők, akik a New York-i Bloomberg gazdasági portálnak nyilatkoztak. A tények: az elmúlt harminc év során Ausztrália lakossága 50%-kal nőtt, elsősorban a bevándorlás miatt. A most 25 milliós államban véget nem érő vita zajlik arról: kellenek-e a bevándorlók? A közvélemény-kutatók szerint a lakosság 40%-a szerint túl sok a bevándorló, a többiek szerint pont jó, illetve túlságosan kevés.  A populisták zéró bevándorlót akarnak. A konzervatívok, élükön Malcolm Turnbull kormányfővel kitartanak amellett, hogy jó, ha a jelenlegi irány folytatódik.

Az elmúlt pénzügyi évben 187 ezer bevándorló érkezett Ausztráliába. Ha a következő 30 évben is minden így megy tovább, akkor Ausztrália lakossága 11,8 millióval növekszik. A hatalmas területű országban ez nem tűnik túlságosan soknak, de minthogy a forró és száraz időjárás miatt több millió négyzetkilométer szinte lakhatatlan, ezért a populisták megállítanák a bevándorlást. Mire hivatkoznak? Egyrészt arra, hogy a bevándorlók miatt nem növekednek a bérek, hiszen az újonnan érkezők lenyomják azokat. Másrészt emelkednek az ingatlanárak- különösen a négy nagyvárosban: Sydney-ben, Melbourne-ben, Brisbane-ben és Perthben, ahol a lakosság nagyrésze él. Ráadásul itt megterhelik az infrastruktúrát.

Érdekes módon a populisták Ausztráliában nemigen hivatkoznak a közbiztonságra, mely Európában és Amerikában döntő fontosságú érvnek számít. Miért nem? A válasz a pontrendszer. Ausztráliában nemigen fogadnak be menekülteket, viszont szívesen látnak jó szakembereket. A bevándorlási pontrendszer az ország érdekei szerint rangsorolja a bevándorlókat: Milyen szakmája van? Mennyire jól tud angolul? Életkora? Egészségi állapota? Ezek a legfőbb kérdések. Ezen kívül le kell vizsgázni alkotmányos ismeretekből, vagyis ismerni kell azt társadalmi és jogi környezetet, amelybe a bevándorlónak be kell illeszkednie. Ez távolról sem jelenti azt, hogy fel kell adnia az identitásá,t hiszen a multikulturális társadalom hétköznapi realitás Ausztráliában. Már csak azért is, mert a pontrendszer eredményeképp a legkülönbözőbb helyekről érkeznek a bevándorlók.

Az első helyen India áll 21%-kal, a másodikon Kína 15%-kal. Ebben nincsen semmi meglepő, hiszen a világ két legnépesebb állama milliószámra exportálja polgárait külföldre. A harmadik helyen viszont Nagy-Britannia következik. Az egykori gyarmattartó állam, mely a fegyenceket küldte ide a XIX. században. Mit keresnek itt a britek mostanság? Pénzt! Egy pályakezdő brit doktor 50%-kal magasabb fizetésre számíthat Ausztráliában, mint otthon. Ráadásul a rendszer hasonlít a hazaihoz, nem úgy, mint az Egyesült Államokban. Ezért a brit orvosok jelentős része a diploma megszerzése után Ausztráliában kezdi meg a pályafutását, és nem otthon. Ezeket a brit doktorokat pótolják aztán a kelet-európaiak - köztük a magyarok - a szigetországban.

Ausztrália bevándorlási pont rendszerét sok helyen mintának tekintik: Donald Trump is erről szónokolt választási kampánya során. Nagy-Britanniában Boris Johnson, a jelenlegi külügyminiszter szintén erről áradozott a választások idején. Aztán persze kiderült: a gyakorlatban nem olyan egyszerű alkalmazni az ausztrál példát. Amely azért nem minden szempontból fest olyan szépen, mint ahogy a modell hívei állítják.

Az egy főre jutó GDP stagnál. Vagyis hiába növekszik a gazdasági teljesítmény, ha mögötte nem a hatékonyság javulása áll, hanem csak az, hogy növekedett a lakosság: többen dolgoztak és többen fogyasztottak. A második gond a viszonylag magas munkanélküliség: 5,5%. A bevándorlók tényleg gyakran elveszik a munkát a helyiektől vagy a korábban érkezőktől. A harmadik probléma az, hogy a siker elkényelmesít: nincs innováció, alig van új kezdeményezés.

Ezért aztán a tehetséges fiatal szakemberek, akiknek valamilyen új ötletük van, inkább kivándorolnak Amerikába. A be és a kivándorlás - úgy tűnik - örök probléma Ausztrália számára, de a globalizált világban ezt szinte természetesnek tekintik. Bár viták természetesen folynak a be és kivándorlásról, de azt kevesen kérdőjelezik meg, hogy Ausztrália hosszú recessziómentes gazdasági rekordja elsősorban a sok bevándorlónak köszönhető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Letartóztattak egy tevehejcsárt, aki segített a szexjelenetet forgató dán fotósnak feljutni a piramisra

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél