szerző:
hvg.hu

Több százmillió forint EU-támogatást vett fel olyan cég, amelynek az alapítói Rogán Antal feltalálótársai voltak. Az OLAF ennek a vállalatnak a támogatásait is vizsgálta.

Rogán Antal feltalálótársainak cége után nyomoz az OLAF a NAV – írta meg a 24.hu. A miniszter üzleti partnerei a Profitrade Kft.-n keresztül komoly uniós támogatást vettek fel egy  aláírás-hitelesítő rendszer kifejlesztésére. Az OLAF ezt a 256,8 milliós megállapodást és a cég három másik szerződését kezdte vizsgálni, de azóta különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával a NAV-nál is elindult a nyomozás – tudta meg a portál.

A NAV 2017-ben indított egy eljárást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával az OLAF indítványa alapján egy 9,77 milliárd forintos támogatási ügyben. A hatalmas tétel összesen 30 kutatás-fejlesztési pályázatból áll össze. A 24.hu úgy értesült: ennek a vizsgálatnak a látókörébe került a Profitrade 90 Kft. négy projektje is, amelyekhez a cég 2012 és 2015 között összesen 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A vizsgálat Rogán Antal több üzlettársának cégét is érinti. A 444.hu ezt így vezette le:

  • 2016-ban derült ki, hogy Rogán Antal, amikor még csak a Fidesz frakcióvezetője volt, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával közösen szabadalmaztatott egy mobilfizetéshez használható elektronikus aláírási eljárást, MobilSign néven.
  • Csík és Lengyel megalapította a MobilSign Kft. nevű céget is, majd a vállalatot eladták Pozsgai Petrának, aki korábban a Profitrade 90-ben hat évig Csík üzlettársa volt. A Profitrade még korábban 256,8 millió forint EU-támogatást kapott, hogy egy ilyen találmányt kifejlesszen. A pályázatában a MobilSignra hasonlító, MobileSign néven szerepelt a rendszer.
  • Amikor a Mobilsign Kft. már Pozsgai tulajdonában állt, megvásárolta a vele azonos nevű találmány hasznosítási jogát, a Profitrade közreműkövésével pedig eladta a találmányt többek között a Magyar Telekomnak.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda korábban a hvg.hu kérdésére azt válaszolta: Rogán Antal a szabadalmában leírt eljárás kifejlesztésére soha nem igényelt és nem is kapott EU-támogatást. Azt azonban már nem tette hozzá, hogy feltalálótársai kértek és kaptak is uniós pénzt.

Csík Balázs így reagált a hírre: "A ProfiTrade 90 Kft. 2012 és 2014 között konzorciumvezetői minőségben vett részt kutatásfejlesztési tevékenységet végző konzorciumokban. A ProfiTrade 90 Kft. tevékenysége, beleértve a 2012 és 2014 közötti kutatásfejlesztési pályázatokat, nem függött és nem függ össze a MobilSign Kft. tevékenységével, illetve a MobilSign által kezelt szabadalmakkal. Rogán Antal miniszter úrral közösen jegyzett szabadalmunkra soha nem kértünk és nem is kaptunk uniós vagy állami támogatást. A ProfiTrade 90 Kft.-nél az OLAF vizsgálatot nem folytatott, a cégnek kérdést nem tett fel és adatot sem kért be."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!