szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU nem fog közbelépni, jövőre már életbe is léphet az intézkedés.

Ragaszkodik a nem Ausztriában élő gyerekek után fizetett családi támogatások csökkentéséhez az osztrák kormány, még akkor is, ha az esetleg kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után Brüsszellel szemben – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár egy pénteken megjelent interjúban.

„Ha panaszt tesznek emiatt Ausztriával szemben, tudomásul vesszük, de nem fog minket eltéríteni a kijelölt útról" – fogalmazott Kurz az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban. Hozzátette: „amit teszünk, az teljesen jogos. Erre feltétlen szükség van, mert Ausztria több százmillió eurót utal át családtámogatás címén külföldre, és ez nem igazságos, mert a megélhetési költségek sokkal alacsonyabbak Romániában és más országokban, mint Ausztriában. Úgy lenne méltányos, ha a kifizetéseket az ottani színvonalhoz igazítanánk."

Az intézkedést, amely 39 ezer gyerek magyar ellátását érintheti, Ausztria 2019 januárjától tervezi bevezetni.

Sebastian Kurz a kormány előtt álló legfontosabb feladatok közül kiemelte a társadalombiztosítási rendszer reformját. A kormány igazságosabb rendszert akar kialakítani, amelyben például azok az emberek, akik még nem fizettek soha tb-hozzájárulást – vagyis akik bevándorlóként épp csak megérkeztek Ausztriába –, nem kapnának olyan szintű ellátást, mint olyasvalaki, aki már régóta az országban dolgozik, és sokat fizetett be a közös kasszába.

Az Európai Bizottság ellenzi a családi pótlék tervezett indexálását. Brüsszel azzal érvel, hogy az érintettek az osztrák társadalombiztosítási rendszer számára fizetik a járulékokat, így jogos, hogy annak juttatásaiból épp úgy részesedjenek, mint az országban élő osztrákok. Maryanne Thyssen, az ügyben illetékes uniós biztos a hvg.hu-nak is többször elmondta, hogy ha az osztrákok valóban meghozzák az erre vonatkozó döntést, és úgy ítélik, az nem felel meg az uniós szabályoknak, akkor eljárást indítanak.

Arra azonban nem érdemes számítani, hogy az EU még a törvény elfogadása előtt közbelép. Vagyis elképzelhető, hogy 2019 januárjától valóban megtörténik a csökkentés.

Sebastian Kurz az interjúban arról is beszélt: a bécsi kormány továbbá már előkészületeket tett a menedékjog szigorítására is annak érdekében, hogy tovább tudják csökkenteni az Ausztriába érkező illegális bevándorlók számát. A cél, hogy a hatóságoknak több lehetőségük legyen megállítani az Ausztriába irányuló illegális bevándorlást, illetve gyorsabban kitoloncolni a már törvénytelenül az országban tartózkodókat. Az osztrák kancellár megjegyezte: Ausztria már most sem olyan vonzó az illegális bevándorlók számára, mint korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Meghalt a Samsung elnöke

Meghalt a Samsung elnöke

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben

A Fundamenta túlélte, a szegények rosszul jártak: ez történt a lakástakarékok beszántása utáni két évben