szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Székkutasi gazdák szembesítették egy választási fórumon a minisztereket – akik éppen a kormány birtokpolitikáját dicsérték – azzal, hogy a jelenlevők közül senkinek nem sikerült földhöz jutnia a településen, azokat a tehetősebb, távol élők vitték el. Azért a végén volt taps, mert az ellenzéki pártok még azt is elvennék, ami megvan és erőszakosan szövetkezetesítenének, na meg persze jönnek a bevándorlók.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Tegye fel a kezét, aki tudott földet venni

– ezzel a váratlan kéréssel fordult egy székkutasi gazda a fórum résztvevőihez a kedd esti gyűlésen, amelyet Lázár János választókörzetében rendeztek, és amire elhívták Fazekas Sándor agrárminisztert is.

A teremben egyetlen kéz sem lendült a magasba, ám többen elmondták, hogy a két évvel ezelőtti liciteken olyanok vásároltak földet Székkutason, akik még csak nem is a környéken laknak, hanem például Szentgotthárdon, Baján vagy Békéssámsonon, majd amikor helyben élőként bejelentették elővásárlási jogukat, azok bírósághoz fordultak. Az egyik gazda arról panaszkodott, hogy öt évvel ezelőtt az állami földpályázaton nyert bérletet, majd az állami árverésen megvásárolta ezt a területet egy nem ott élő gazda, aki nem engedi őt a földre, hiába van érvényes bérleti szerződése, most bíróságra járnak. (Mi itt írtunk erről.)

©

Ekkor fagyott arcára mindkét miniszternek a mosoly, főként azért is, mert Fazekas Sándor a lakosok hozzászólásai előtt éppen a kormány birtokpolitikáját dicsérte, még készült is adatokkal, elmondta, hogy a hódmezővásárhelyi járásban 6200 hektár meghirdetett területből 5400 hektárt vásároltak meg a gazdák, ebből Székkutason 874 hektárt.

A politikusi rutin

Lázár ocsúdott fel először, azzal próbálta kivágni magát, hogy ő már az árverések kiírása előtt figyelmeztette a gazdákat, hogy mindenki licitáljon arra a területre, amelyet művel, a miniszter szerint akkor elkerülhették volna a mostani helyzetet. A kancelláriaminiszter információi szerint a hasonló cipőben járók sorra nyerik meg a pereket, a bíróságok igazságot tesznek majd. Azok, akiknek a bérelt földjét megvásárolták, most nem kaptak választ. Fazekas egy darabig hallgatta minisztertársát, majd a papírjaiból kiolvasva javított a teremben rögtönzött felmérésen, mármint azon, hogy egyetlen helybéli sem jutott földhöz: „Nekem itt az van, hogy huszonöt székkutasi vett földet.”

Mi a gazdákkal vagyunk

– erősített tovább Fazekas, szerinte a nagybirtok 13 százalékkal csökkent, így a kisebb gazdaságok és a nagybirtokok aránya már 60-40 százalék. A miniszter szerint nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megvédjék a külföldiektől a magyar földet, s mindezt az itt élők érdekében teszik. A teremben még ment egy darabig a morgolódás, de végül lecsendesedtek, mire Fazekas már ki is penderült és fel is tette a nagy kérdést, hogy vajon lehet-e jobb választás Orbán Viktornál és Lázár Jánosnál. Hát persze, hogy nem.

©

Végül óriási tapsot kaptak a miniszterek, amikor Fazekas közölte, hogy csak Orbán Viktorra és Lázár Jánosra érdemes szavazni.

A lakosok kérdései előtt az agrártárca vezetője hosszasan beszélt arról, hogy a jelenlegi kormány volt a rendszerváltás óta az egyedüli, amely tett is valamit a vidékért, az itt élőkért, a mezőgazdaságért. A miniszter felsorolta az élelmiszer-biztonság és minőség területén tett lépéseket, hozzátéve, hogy a magyar termékek értékesítése érdekében védjegyeket vezettek be, kispiacokat építettek.

Migránsozás nélkül nincs fórum

Fazekas igyekezett bemutatni az ellenzéki agrárpolitikát is, szerinte a szocialisták erőszakosan szövetkezetekbe vinné a gazdálkodókat, az LMP és a Jobbik „visszaállamosítaná” a földeket. A legsúlyosabb bajként persze a „bevándorlók betelepítését” említette és azt, hogy míg az európai agrárminiszterek végre megállapodtak abban, hogy nem vesznek el a bevándorlók javára az agráriumba szánt pénzből a következő ciklusban, most Fazekas mégis talált egy „oda fénymásolt passzust”, amelyben visszacsempészték azt, hogy a vidékfejlesztésre szánt Leader pénzeket csapolnák meg, hogy azt a migrációra költsék.

„Az elkövetkező évtized legnagyobb problémája a bevándorlás, nem csak a fővárosban, a gazdagoknál, de a szegényebb településeket is ellepik majd a migránsok, ott járnak majd a lépcsőházakban”

– festette le a jövőt Fazekas.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!