szerző:
hvg.hu

Egy a Brexit sok rejtett csapdája közül.

Súlyos problémákkal szembesülhetnek a Brexit után azok az európai családok, amelyeknek gyermeke született Nagy-Britanniában – írja a Birminghami Egyetem jogászainak elemzése alapján a Guardian. A kutatók arra figyelmeztetik a szülőket, hogy minél előbb tisztázzák a gyerekek jogi státuszát, ha egyikük sem a szigetországban született.

A problémák abból adódnak, hogy a brit bevándorlási törvények módosítása óta nem kapnak automatikusan brit állampolgárságot azok a gyermekek, akik 2000 után uniós állampolgárságú szülők gyermekeként születtek az országban. Mivel az unióban, akárcsak szüleik, ők is bárhol letelepedhetnek, ennek eddig nem igazán volt jelentősége.

A Brexittel azonban változik a helyzet: ha betöltik 18. életévüket, bizonyítaniuk kell, hogy jogosan tartózkodnak az országban. Ezért van szükség arra, hogy a szüleik még a kilépés előtt tisztázzák a státuszukat.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a szülőknek bizonyítaniuk kell, hogy a gyermek születése előtt legalább öt évig tartózkodtak a szigetországban. (Ők lesznek elvileg jogosultak a Brexit után az uniós polgárok számára kialakítandó különleges státuszra.)

Ha ezt nem tudják, akkor azt tanácsolja, kérjék a gyermek állampolgárságának megadását. Ez az ügyintézés azonban több mint ezer fontba kerülhet személyenként – miközben a brit kormány azt ígérte, hogy jóval olcsóbban rendezhetik státuszukat.

Arra nézve nincsenek pontos adatok, hogy hány gyermeket érinthet a probléma. A magyarokat azonban igen, mivel tavalyi adatok szerint már minden hatodik gyermek külföldön születik, és jó részük éppen az Egyesült Királyságban.

(via Guardian)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!