szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Parragh László szerint az szja mellett a szocho is lehetne egy számjegyű.

Elkészült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) átfogó gazdaságpolitikai javaslata a kormány részére, erről már írt szerda reggel a Magyar Idők is, de részleteket az Mfor cikkéből tudni. Parragh László MKIK-elnök a lapnak azt mondta, a kedvező nemzetközi pénzpiaci, gazdasági környezet és erős magyar makroszámok mellett gyorsabb ütemben is lehetne haladni például a hatéves bérmegállapodásban foglaltaknál. Konkrétumként kiemelte, hogy a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékét 10 százalék alá lehetne csökkenteni a most induló kormányzati ciklusban.

Parragh szerint a személyi jövedelemadó jelenlegi 15 százalékos kulcsát is le kell vinni az egy számjegyű tartományba, egyetért a kormány ezen törekvésével. Az áfa esetében azonban nem lát lehetőséget nagy tehercsökkentésre, szerinte a 27 százalék körüli legfelső áfakulcs alkalmazására szükség van a költségvetés bevételeinek biztosítása érdekében. De azt elképzelhetőnek tartja, hogy néhány terméket még a kedvezményes 5 százalékos áfakörbe soroljanak. A kamara szerint például a liszt vagy a kenyér is oda kerülhetne a jövőben.

A vállalkozások számára fontos iparűzési adó esetében Parragh azt mondta, a kamara javaslata szerint egy kiegyenlítési mechanizmus segítségével terítsék szét a keletkező adóbevételt a települések között. Szerinte ma ugyanis az a város jár jól, ahol megtelepszik a nagy adóbefizető, miközben a környékbeli kistelepüléseknek az előnyökből semmi nem jut.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Látta már az Észak-Korea által egyszerűen lemásolt Mercedest? Mutatjuk

Látta már az Észak-Korea által egyszerűen lemásolt Mercedest? Mutatjuk

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

7 személyes villanyautóként itt az új VW ID.6

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot