szerző:
hvg.hu

Az új kormány várható intézkedéseiről és az euróövezeti csatlakozásról is beszélt a hírügynökségnek a politikus.

A magyar kormány nem ugyanolyan, mint a lengyel – erről beszélt a Reutersnak adott interjúban Gulyás Gergely. A hírügynökség tudósításában emlékeztet: Orbán Viktor elsöprő többséggel szerezte meg egymás utáni harmadik győzelmét egy olyan kampányban, amely nem annyira a gazdaságról, inkább a bevándorlásellenes félelemkeltésről szólt. Az újabb kétharmad felhatalmazást ad a most összeálló parlamentnek, hogy bármilyen törvényt megváltoztasson – írja a Reuters, a Miniszterelnökség vezetésére készülő fideszes politikus azonban

kizárta, hogy olyan reformokat terveznének, amelyek aláássák a bírói függetlenséget.

Ezzel Gulyás kizárta azt is, hogy Magyarország Varsóhoz hasonló vitába keveredjen az Európai Bizottsággal. (Brüsszel az úgynevezett 7. cikkely szerinti, a jogállamiság alapértékeinek megsértése miatti eljárást folytat a lengyel kormány ellen az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása miatt.)

A Fidesz korábbi frakcióvezetője annyit azért hozzátett, hogy egy ilyen javaslat megtétele az igazságügyi miniszter feladata, neki pedig nincs arról tudomása, hogy ilyen készülne. Gulyás néhány napja a Mandinernek cáfolta a HVG azon értesülését, hogy nyugdíjba küldenének minden olyan bírót, aki a rendszerváltás előtt is ítélkezett.

Új költségvetési ösztönző intézkedésekkel igyekszik fenntartani a gazdasági növekedés 4 százalék feletti szintjét a kormány – Gulyás ennyit közölt a várható gazdaságpolitikai irányról. A politikus nem közölt részleteket, csak annyit mondott, ezeket jelenleg tárgyalják.

Biztosra lehet azonban venni a minimálbér további emelését

– erősítette meg Orbán Viktor korábbi nyilatkozatait. Ennek célja az, hogy lendületet adjon az általános bérnövekedésnek – tette hozzá.

Azt nem tartja valószínűnek, hogy a következő négyéves ciklusban csatlakozna Magyarország az euróövezethez.

Ezt azzal indokolja, hogy a jelenlegi konszenzus szerint a csatlakozás akkor előnyös, ha egy országban az életszínvonal az EU-átlag 80-90 százalékát eléri – márpedig a fejlettségi szint most csupán 69 százalékos. Gulyás azt is cáfolja, hogy a magyar kormány meg akarja vétózni a 2020 utáni EU-költségvetésre vonatkozó javaslatot.

(via Reuters)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Perújítást rendeltek el a Prisztás-gyilkosság ügyében

Perújítást rendeltek el a Prisztás-gyilkosság ügyében

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Marco Rossi: Ha nem hív edzőnek a Honvéd, most könyvelő lennék

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Újabb nagyvárosokból tiltják ki a dízel autókat Németországban

Trump nem hisz a CIA-nak

Trump nem hisz a CIA-nak