szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három és fél éves csúcsra ugrott a tőzsdéken az olajár, miután az amerikai elnök bejelentette, hogy felmondja az iráni atomalkut és visszaállítja a szankciókat Teherán ellen.

Donald Trump döntése, amelyről nyugat-európai szövetségesei is hiába próbálták lebeszélni, a piacot nem érte teljesen váratlanul, mégis csaknem 3 százalékot drágultak a különböző nyersolajfajták árai.

Arra lehet ugyanis számítani, hogy az iráni olaj kiesik a nemzetközi forgalomból, miután életbe lépnek a beígért szankciók. 2016 óta, amikor a korábbi büntetőintézkedéseket feloldották, Irán napi mintegy 2,6 millió hordó olajat szállít külföldre, ezzel az olajexportáló országok szervezetében, az OPEC-ben Szaúd-Arábia és Irak után a harmadik legnagyobb exportőr. A szakértők szerint 300 ezer és 1 millió hordó körülre eshet vissza az ország napi olajtermelése, ha újra szankciókat vezetnek be Irán ellen.

Ma reggelre a Brent olaj hordónkénti ára elérte a 77 dollárt, ennyire drága utoljára 2014 novemberében volt.

Szaúd-Arábia, amely korábban az olajárcsökkenés elkerülése érdekében azon dolgozott, hogy az olajtermelést fogják vissza, közölte: mindent megtesz azért, hogy az esetlegesen fellépő olajhiányt enyhítse, vagyis kész lenne isméát növelni termelését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Világ

Már Trump hivatalos bejelentése előtt tudni lehet, hogy vége az iráni atomalkunak

Donald Trump amerikai elnök közölte Emmanuel Macron francia államfővel, hogy nem hosszabbítja meg azt az Irán és a nyugati államok közötti alkut, amely értelmében a szankciók felfüggesztéséért cserébe Irán felhagy atomprogramjával. Ez egyben azt is jelenti, hogy az USA részben vagy egészben visszaállítja a perzsa állam elleni szankciókat. A két politikus keddi telefonbeszélgetéséről a The New York Times számolt be, a hivatalos amerikai bejelentés magyar idő szerint este nyolc óra után várható.

hvg.hu Világ

Trump: Az Egyesült Államok felmondja az iráni atomalkut

Az amerikai elnök kedden Washingtonban bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Donald Trump szörnyűnek és egyoldalúnak nevezte a megállapodást, amely szerinte nem hozott békét és nem is fog. Visszaállnak Irán ellen a korábbi amerikai szankciók is.

Ma egész Kanada be van szívva

Ma egész Kanada be van szívva

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

Rogánék még nem foglalkoztak Lázár dohányzást betiltó javaslatával

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma

Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?

Akár börtön is várhat Demeter Mártára?

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család

Tragikus testrablós horrorsztoriba keveredett egy brit család