szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A becsődölt magánvállalkozó helyett a hévízi önkormányzat cége üzemelteti a sármelléki repteret, immár hat éve. Az utasforgalom csökken ugyan, de a magyar állami támogatás növekszik.

A G7 portál pedig kiszámolta, hogy minden egyes sármelléki reptérre érkező – elsősorban német és orosz nyugdíjas – turista 25 ezer forintjába került az adófizetőknek, ennek ellenére 6,6 milliárdért tovább fejlesztenék a repteret. Tavaly már 14 ezer fő alá csökkent az utasok száma, a portál számításai szerint pedig az állam 2016-ig összesen 5,6 milliárd forintot költött el a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. által üzemeltetett reptér támogatására.

Ebből beruházásokat finanszíroztak és a működtetési veszteségeket egészítették ki, februárban pedig arról döntött a kormány, hogy érkezik a már említett 6,6 milliárd, új fejlesztéseket indítanak. Ha oda-vissza úttal számolunk, akkor egy érkező turista átlagosan 25 927 forintjába került az adófizetőknek 2004 és 2016 között. A KSH adatai szerint 2017-ben a külföldi turisták napi átlagos költése 21 ezer forint volt.

„Így azt mondhatjuk, hogy a tipikusan egy hétre érkező charterjáratok támogatásával nem veszít az állam, de a feltehetően 70 ezer forint körüli állami bevételnek közel harmadát elviszi a reptéri támogatás” – írja a G7.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén

Tíz magyar sportoló bukott le doppinggal idén

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver