szerző:
hvg.hu

Nagy István szerint szavait a szakvélemények is alátámasztják.

Emlékezetes maradt Nagy István leendő agrárminiszter hétfői meghallgatása: Nagy azt mondta, azért van Heves megyében afrikai sertéspestis, mert egy migráns vagy egy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amelytől megfertőződött a vaddisznó. A Nébih tájékoztatása szerint sertéspestissel fertőzött vaddisznót Heves megyében találtak, ezért felmerült a kérdés, vajon hogyan juthatott el odáig a határtól egy menekült szendvicse.

A jelöltet ma a Fenntartható fejlődés bizottsága hallgatta meg, az ülésre igyekvő Nagyot több újságíró is várta, de nem állt le magyarázkodni. A bizottságban a jobbikos Kepli Lajos kérdezett rá, hogy keverte a migránsokat a sertéspestishez, mire Nagy hosszabb választ adott, ám a migráns szót már nem használta.

Nagyot a bizottsági ülés után hiába próbáltuk kérdezni, kísérőivel beszélgetve távozott.

Pedig a migráns szendvicsén kívül más is érdekelt volna: arról is kérdeztük volna, mióta lehet jelen Magyarországon az afrikai sertéspestis. A HVG-nek ugyanis február végén Széles Zoltán, a fehérgyarmati Ravasz Róka Vadásztársaság elnöke azt mondta, biztos benne, hogy Magyarországon már jelen van az afrikai sertéspestis, miután az Ukrajnából jövő vaddisznók könnyen behurcolhatták a kórokozót a határon. Ő maga akkor még nem talált elhullott vaddisznót, de a vadásztársai fotóin már látott. Arról is beszélt, a közeli Kömörő és Tarpa környékén a legnagyobb a fertőzött állatok megjelenésének az esélye. Ezzel az illetékes kormányzati szervek is tisztában lehetnek, így a helyi vadászokat decemberben egynapos képzésre hívta be az állategészségügyi hatóság.

Ekkor még hivatalosan senki sem beszélt a sertéspestis előfordulásáról, a Nébih az első, április 21-én kielemzett esetről április 23-án jelentett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!