szerző:
hvg.hu

2010 óta először csökkent a külföldi uniós munkavállalók, köztük a magyar munkások száma is az Egyesült Királyságban, ezzel jelentős hiányt okozva a vendéglátásban és a feldolgozóiparban is.

Meglepő lehet, de egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány Nagy-Britanniában, ezt írja a portfolio.huBloomberg-re hivatkozva.

2018 első negyedévében ugyanis 2 millió 292 ezer külföldi EU-s állampolgár dolgozott az Egyesült Királyságban, ami 1,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. 2010 óta soha nem csökkent ez a szám, a mostani esés pedig minden bizonnyal a Brexitnek tudható be.

Az országban dolgozó románok és bolgárok száma ugyan most is közel 20 százalékkal nőtt, a 2004-ben csatlakozó közép-kelet-európai országokból származó munkások száma viszont rendre csökkent, köztük a magyaroké is.

Nem mindenki örül tehát a Brexit hatásának, hiszen a helyi vállalatok közül sokan panaszkodnak az egyre nagyobb munkaerőhiányra. Ezt alátámasztja az angol jegybank (Bank of England) kedden megjelent jelentése is, amely külön kitér arra, hogy az uniós országokból származó nagy-britanniai munkavállalók kiesése tovább rontja majd a most is komoly munkaerőhiányt.

Szintén meglepő lehet, de a leginkább érintett területek között a vendéglátás, illetve a feldolgozóipar szerepel. Ezekben az ágazatokban kiemelkedően magas ugyanis a közép-kelet-európai munkások aránya, és az ő számuk kezdett most jelentősen csökkenni. A munkaerőpiac zsugorodása pedig tovább rontja az Egyesült Királyság növekedési kilátásait, amit az is bizonyít, hogy 2018 első negyedévében hatéves mélypontra esett a szigetország GDP-növekedésének mutatója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!