szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz válság mozgatja az eurót, a forintot kevésbé.

Féléves mélypontra került az euró az olaszországi alkotmányos válság miatt, a közös európai pénzért mindössze 1,16 dollárt kínáltak. A piacok, amelyek reggel még annak örültek, hogy Sergio Mattarella államfő megvétózta az EU-és euróellenes pénzügyminiszter-jelölt Paolo Savona kinevezését, nem sokkal később már ráébredtek arra, éppen emiatt nem lesz rendes kormánya a következő hónapokban Olaszországnak. Ennek megfelelően az euró reggel még erősödni tudott, délelőtt azonban megfordult a trend.

Az euró erősödése miatt megint 320 forint közelébe gyengült a magyar fizetőeszköz is. Az euróért délelőtt 319,6 forintot kértek, ami elmaradt ugyan a pénteki, 320 forintot meghaladó csúcstól, de meghaladta a 25-i záróértéket. A gyengülés hatott az árfolyamra, ám nagy erősödés nem volt, öt óra előtt 318,55 forint körül volt az euró árfolyama.

Az euró azért érdekes, mivel a forint mostani gyengülését külső tényezők határozzák meg, például az euró növekvő vonzereje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!