szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Lemondott az olasz miniszterelnök, aki meg sem alakíthatta a kormányát, mert az államfő nem fogadta el, hogy a legfontosabb, pénzügyminiszteri poszton egy euroszkeptikus üljön. A kijelölt miniszterelnök, akit a választásokon győztes Öt csillag és a Liga támogatott, erre visszalépett. A két populista párt vezére alkotmányos puccsot emleget.

Sergio Matterella köztársasági elnök mindenesetre egy olyan embert akar látni Itália kabinetjének élén, aki egyszer már bizonyított. Sergio Cottarellit. 2013-ban a Letta-kormányban ő volt „Olló úr”, aki a deficites költségvetést megpróbálta, ha nem is egyensúlyba hozni, de legalább a külvilág számára elfogadhatóvá tenni. Ezért kapta becenevét. Ki ő, akit a köztársasági elnök alkalmasnak vél arra, hogy rendbe hozza Olaszország gazdasági ügyeit?

A Corriere della Sera újra bemutatta Itália népének „Olló urat”, aki most ugyanazzal a feladattal érkezik, mint 2013-ban: tegye rendbe Olaszország pénzügyeit! Sergio Cottarelli 63 éves, Lombardiában született, Cremonában. Elődje délolasz volt a miniszterelnök(-jelölti) poszton, melyet végül el sem fogadhatott. Akkor a Corriere della Sera arról írt, hogy évtizedek óta nem volt délolasz kormányfője az országnak, amely gazdaságilag két részből áll: Északon fejlett a gazdaság és az emberek gondolkodásmódja közel áll az európai mainstream-hez. A Mezzogiorno, a Dél viszont végtelenül elmaradott, a maffia uralma sok helyen máig fennáll. Lombardia viszont sokáig a Habsburg-monarchia része volt, és Milánó ma is Olaszország gazdasági fővárosa. A szakértői kormány kijelölt miniszterelnöke innen indult, majd pályafutását a Nemzetközi Valutaalapban koronázta meg. 25 évet húzott le Washingtonban, ahol végül a nagy tekintélyű Kormányzótanács tagja is lehetett az IMF-nél. „Olló úr” szakmai háttere tehát komoly bizalmi tőke – főként külföldön.

Itáliában még sokan emlékeznek a kurtításokra, melyeket a kriminálisan magas államadósság tett szükségessé. Jelenleg 2300 milliárd euró felett van Olaszország államadóssága, vagyis bőven meghaladja a GDP 100%-át, miközben az előírás az eurózónában 60%! Ráadásul növekszik is. Most, amikor Merkel német kancellár és Macron francia köztársasági elnök az eurózóna reformját készíti elő, melyet június végén mutatnak be a brüsszeli csúcstalálkozón, Itália nem engedhet meg magának egy euroszkeptikus pénzügyminisztert. Ezt értette meg Sergia Matterella köztársasági elnök, aki ezért akarja „Olló urat” Itália szakértői kormányának az élére állítani.

 Csakhogy a választásokon győztes pártok enyhén szólva elégedetlenek ezzel a megoldással. Arról beszélnek, hogy Olaszország népe épp a költségvetési kurtítások ellen szavazott. Ezért lett a két legnépszerűbb párt az, amelyik bírálta Brüsszelt és az IMF-et. Korábban a populista pártok azt is felvetették: Olaszország lépjen ki az eurózónából! Ezt már Silvio Berlusconi is pedzegette, aki részben emiatt bukott meg mint miniszterelnök. Merkel kancellár ugyanis hallani sem akar arról, hogy az eurózóna harmadik legerősebb állama valamiféle Italexitet produkáljon. Ezért van szükség „Olló úrra”.

Politikai támogatottsága enyhén szólva kérdéses, bár Silvio Berlusconi jelezte: bizonyos feltételekkel kész egy szakértői kormány támogatására. Az olasz politikai élet nagy túlélője nyolcvanon túl is igen aktív. Brüsszelben sokáig benne reménykedtek, hiszen Európa mellett tette le a voksát, és Olaszország kormányfőjének Antonio Tajanit javasolta, az Európai Parlament elnökét, aki elszánt híve az uniónak. Csakhogy a márciusi választáson Berlusconi leszerepelt. Jobboldalon megelőzte őt a Liga, mely korábban Északi Liga néven futott, de immár országos párt lett. Aktív migránsellenes és meglehetősen euroszkeptikus politikával. Most a Liga vezére kijelentette: ha Berlusconi megszavazza a szakértői kormányt, élén „Olló úrral”, akkor ő szakít vele.

 A politikai káosz csaknem teljes, ezért a Corriere della Sera már azt pedzegeti: szeptemberben újra választások lehetnek Olaszországban, ahol évtizedek óta képtelenek megoldani az államadósság és a költségvetési deficit ügyét, melyet most Olló úrra kíván bízni Itália köztársasági elnöke.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fokozatosan csökken a munkanélküliség

Fokozatosan csökken a munkanélküliség

Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke

Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke

Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk

Az én hetem: Karafiáth Orsolya szerint túl könnyen felejtünk