szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országos Dohányboltellátó tulajdonosai a profit nagy részét osztalékként vették ki a monopolhelyzetben levő cégtől.

Csaknem 3,5 milliárd forint osztalékot vesz ki tavalyi eredménye után az Országos Dohányboltellátó Kft. – derül ki a hódmezővásárhelyi társaság éves beszámolójából, amelyet a 24.hu szúrt ki. A cégek május 31-ig kötelesek közzétenni mérlegadataikat, így tett hétfőn a nemzeti dohányboltokat dohányáruval ellátó társaság is, amely 2015-ben, nyilvános pályázat nélkül nyerte el húsz évre a koncessziót.

A koncesszió 200 millió forintos díja sokszorosan megfizetődött: amíg 2016-ban 517 milliárdos bevételt ért el, tavaly már 543 milliárdot. Ehhez képest egészen szerénynek tűnik a profit, amely 3,47 milliárd után tavaly 3,74 milliárdra nőtt. Ezt azonban gyakorlatilag teljes egészében ki is veszik, a mellékelt határozat szerint a tulajdonosok között 3,43 milliárd forint osztalékot osztanak szét.

A Dohányboltellátó a Sánta-családhoz köthető Tabán Trafik Zrt. és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. tulajdonában van, előbbinek 51 százalékos a tulajdonrésze. A Tabán Trafiknak pedig 80 százaléka Sántáéké, és vagyonuk ebből is nő, hiszen a Dohányboltellátóból kivett osztalék (tavaly 2,5 milliárd) legnagyobb részét, csaknem 1,9 milliárd forintot ebbe a cégbe tettek be. Ezzel magyarázható, hogy a csupán 513 milliós nettó árbevételt elérő cég 2017-et 1,92 milliárd forintos nyereséggel zárta.

A dohány-nagykereskedelem mellett dohánygyártással is foglalkozó Continental-csoportot vezető Sánta János neve akkor vált ismertté, mikor kiderült, az ő gépét is megjárta a trafiktörvény Brüsszelbe megküldött tervezete. Akkor derült ki, hogy a nagyvállalkozó jó viszonyt ápol a Miniszterelnökség vezetőjével. Időközben azonban szélesítette portfólióját az üzletember, aki 8,8 milliárdos vagyonával a Napi.hu idei listája szerint az ország 96. leggazdagabb embere. Az elmúlt időszakban több, napenergiával foglalkozó céget is alapított Sánta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön