szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dél-amerikai ország a 2001-eshez hasonló gazdasági összeomlást szeretné elkerülni a pénzügyi segítséggel.

A három évre szóló megállapodás célja, hogy Argentína a reformok révén megszelídítse a 25 százalékos inflációt, és csökkentse a közkiadásokat.  Az évek óta húzódó gazdasági bajok miatt a hazai valuta, a peso májusban történelmi mélypontra süllyedt. A központi bank ezért kénytelen volt 33,25-ről 40 százalékra emelni az irányadó kamatlábat.

Mauricio Macri elnök ezt követően kérte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét. Az országban széles körben ellenzik a nemzetközi pénzintézetet, amelyet a 2001-es válságért hibáztatnak, miután a pénzintézet elvágta a pénzügyi köldökzsinórt.

Az elnök azonban úgy vélte, hogy a friss kölcsön nagyobb mozgásteret biztosít a kormánynak a növekedést szolgáló program végrehajtásában. Christine Lagarde, az IMF igazgatója jelezte, hogy a hitelért cserébe ajánlott programot az argentin kormány dolgozta ki.

A mostani megállapodás és az azt megelőző tárgyalás 12 évvel az után történt, hogy Argentína a 2001-es válság miatt megszakította a kapcsolatot az IMF-fel. Hírek szerint Argentína eredetileg 30 milliárd dollárt kért, de a keret 50 milliárd lett.

A hitelt a pénzintézet igazgató tanácsának még jóvá kell hagynia, amire várhatóan napokon belül  sor kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek