szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kreml-közeli vállalkozók nyernek nagyot a világbajnokság megrendezésén, ezért pedig az sem nagy ár, hogy olyan helyeken épülnek stadionok, ahol a vb után nehéz lesz azokat fenntartani.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

1978 óta most először ad otthont egy foci-vb-nek egy autoriter állam: akkor a két évvel korábban hatalomra jutott katonai junta volt hatalomban Argentínában. Vlagyimir Putyinék arra nagyon odafigyeltek, hogy véletlenül se lehessen bizonyítani, hogy korrupció útján nyerte-e el Oroszország a mostani vb-t. Amikor ugyanis elindult a vizsgálat, a pályázathoz használt számítógépeket leselejtezték, a dokumentumok és a levelezések pedig véletlenül elvesztek – olvasható az e heti HVG-ben.

A vb-számla a hivatalos adatok szerint 11 milliárd dollárnál megállt, de ez azért nem jelentette azt, hogy a zsíros megbízásokat ne a Kreml-közeli oligarchák kapják, és ne létesüljenek csillogó arénák olyan városokba, ahol a vb után bajos lesz őket fenntartani.

A rendszer hasonló a magyar fociban is: 2010 óta politikusok, kormányzati szereplők köreiben mozgó üzletemberek ismerték fel, hogy a labdarúgás jóval több sima befektetésnél. Csak az NB I.-ben körbenézve ott találjuk Garancsi Istvánt, aki tizenegy éve megmentette a Videotont a csődtől, Tállai Andrást, akinek a Mezőkövesdjénél több tao-támogatást csak a Felcsút kap, úgy, hogy a városban nincs is komoly utánpótlás-fejlesztést, vagy épp Seszták Miklóst, aki Kisvárdán építtetett stadiont. Kubatov Gábornak meg sem kell feszülnie, hogy a Ferencváros pénzhez juthasson, Mészáros Lőrinc nevének említése nélkül pedig szinte nem is lehet már fociról írni. A focibolond politikusok csapatának vesztese Tiba István, Balmazújváros fideszes képviselője, aki szerint a csapata azért esett ki az NB I.-ből, mert nem volt olyan nagy hatalmú támogatója, mint a Mezőkövesdnek.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat

Vb-selejtező: huszonhét góllal verte a magyar női kéziválogatott az olaszokat

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után

Ilyen lehet Afganisztán a nyugati katonák kivonulása után