szerző:
hvg.hu

Főleg a fiatal nőkről mondhat le a munkaerőpiac.

Hét magyar fiatalból egy nem tanul és nem dolgozik – számolta ki az Eurostat. Az unió statisztikai hivatala arra jutott: a 18 és 24 év közötti magyarok 14,1 százaléka nincs jelen sem az oktatási rendszerben, sem a munkaerőpiacon.

Főleg a nőknél rossz a helyzet, valószínűleg azért, mert sokan szülnek fiatalon úgy, hogy utána nem dolgoznak, és a tanulmányaikat is abbahagyják. Ez az arány 18,7 százalékos, ami az EU hatodik legrosszabbja. A fiatal férfiak egy kicsit jobban állnak, náluk 9,8 százalék az arány.

Ehhez képest meglepő, de a magyar arány még jobb is egy kicsivel, mint az uniós átlag. Ennek azonban az az oka, hogy néhány nagyon rosszul teljesítő ország – leginkább Olaszország, Ciprus és Görögország – csúnyán lerontja az EU-átlagot. A magyar adat a 11. legrosszabb az EU-ban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!