szerző:
MTI

A Verizon az első nagy amerikai mobilszolgáltató, amely felhagy ezzel az elterjedt, ugyanakkor széles körben bírált üzleti gyakorlattal. Az AT&T nem sokkal Verizon után ugyanígy döntött.

Nem adja ki ezentúl ügyfelei helyadatait brókercégeknek az Egyesült Államok legnagyobb telekommunikációs vállalatai közül kettő, a Verizon és az AT&T, mert ezekkel az információkkal külső cégek nyomon tudták követni ügyfeleik vezeték nélküli eszközeit, méghozzá tulajdonosaik tudta nélkül – értesült az AP amerikai hírügynökség kedden.

A Verizon az első nagy amerikai mobilszolgáltató, amely állítása szerint felhagy ezzel az elterjedt, ugyanakkor széles körben bírált üzleti gyakorlattal. Az AT&T nem sokkal Verizon után ugyanígy határozott.     

A mobilszolgáltatók által tárolt geolokációs adatok alapján szinte bármelyik telefont meg lehet találni az Egyesült Államokban, méghozzá másodpercek alatt.

A telefonok helymeghatározási adatait a szolgáltatást nyújtó vállalatok arra használják, hogy adott esetben közúti segítségnyújtást biztosítsanak, nyomon kövessenek árukat, alkalmazottakat vagy járműveket, megelőzzenek banki csalásokat, vagy éppen célzott reklámot küldjenek a telefon felhasználójának.

A Verizon közölte, hogy nagyjából 75 vállalat jutott ügyfelei geolokációs adataihoz két kaliforniai székhelyű, az említett kereskedelmi célokra specializálódott brókercégtől, a LocationSmarttól és a Zumigótól. E két cég azonban úgy tűnik, újraértékesítette más cégeknek az adatokat, a Verizon pedig erről nem feltétlenül tudott.

A Verizon lépésének előzménye, hogy Ron Wyden oregoni demokrata szenátor vizsgálódni kezdett a földrajzi helymeghatározás köré épült piaccal kapcsolatban. A szenátor kérdőre vonta az Egyesült Államok négy legnagyobb mobilszolgáltatóját azután, hogy kiderült: egy Missouri állambeli volt seriff külső cégtől szerzett adatokkal illegálisan figyelt meg egy bírót, egy seriffet és országúti járőröket.

Nem sokkal később a Carnegia Mellon Egyetem egy biztonságtechnikai kutatója felfedezte, hogy a LocationSmart honlapján olyan biztonsági hiba van, amelyet kihasználva egy hacker szinte bármilyen telefont nyomon tud követni az Egyesült Államokban és Kanadában.

A Verizon úgy döntött, hogy nem osztja meg 116 millió ügyfele helymeghatározási adatait brókercégekkel, de óvatosan fog eljárni, hogy a felhasználóknak "kedvező szolgáltatásokkal" ne ártsanak.

Sem a Verizon, sem az AT&T nem tett azonban arra ígéretet, hogy kiszáll az adatok értékesítéséből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!