szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valaki faluban él, harmadakkora esélye van diplomáig eljutni, mint egy budapestinek.

Míg a fővárosban élők közül átlagosan minden harmadik, a megyeszékhelyeken pedig jóformán minden negyedik lakos diplomás, a községekben csak minden tizedik emberről mondható el ugyanez – olvasható az e heti HVG-ben. Különösen ritka az egyetemet végzett diák a szabolcsi és a szatmári, valamint a nógrádi falvakban.

©

A rendszerváltást követő évtizedek így is jelentős változást hoztak a magyarországi lakosok iskolai képzettségében: a szakmai oklevéllel büszkélkedők aránya megnégyszereződött, az érettségizetteké pedig megháromszorozódott, miközben a diplomásoké csaknem a hatszorosára emelkedett.

A nők is egyre több karon és egyetemen jutnak többségbe. A felsőfokú tanintézmények az 1960-as évekig igencsak „elférfiasodott” helyeknek számítottak, a hallgatók 80-90 százaléka tartozott összességében az erősebbiknek mondott nemhez. Ez az aránytalanság az ezredfordulóra azonban megszűnt, jelenleg a diplomás hölgyek aránya 12 százalékponttal meghaladja a férfiakét Magyarországon.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!