szerző:
hvg.hu

A világ legjobb labdarúgói horribilis pénzeket keresnek, ez nem újdonság és a rajongók ezt el is fogadják. De nem a játékosok a futballbiznisz igazi haszonélvezői, hanem a befektetők, a klubtulajdonosok, a tv közvetítési jogokkal üzletelők és főképp a játékosügynökök.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

 Ráadásul az ő tevékenységük a nagyközönségnek láthatatlan, de legalább akkora hasznot, sőt, relatíve nagyobbat hoz, mint Ronaldo, Messi vagy Neymar pályán mutatott zsenialitása. 

 Az AFP hírügynökség a foci vb kapcsán összeállította a saját szuper foci biznisz tizenegyét, amelyben egyetlen játékos sincs, hanem csupán üzletemberek, befektetők, klubelnökök, a közvetítési jogokkal ügyeskedők és játékosügynökök. A teljesség igénye nélkül ebből a szuper teamből mutatunk be néhány érdekes figurát. Kezdjük a befektetőkkel, a klubokat felvásárlókkal. Ők, lehet, hogy szeretik a focit, de ez egyáltalán nem biztos. Nem szurkolói romantikából, hanem haszonszerzési céllal nyomnak néha elképesztő összegeket egy foci klubba.

 Mansour Bin Zayed al-Nahyan, az Egyesült Arab Emirátusok egyik dúsgazdag üzletembere és prominens politikai vezetője 2008-ban megvette a Manchester City-t. Nem jótékonysági akcióról volt szó, hiszen szorosan együttműködött a Premier League főszponzorával, a Barclays bankkal. 360 millióért vette meg a klubot, aztán, micsoda véletlen, egy szerencsés részvényeladás folytán 3 milliárd eurós bevételt könyvelhetett el.

 Florentino Perez a Real Madrid elnöke, de neki a foci szinte csak hobbi, hiszen több százmilliós vagyonát hatalmas építőipari cégével szerezte. De a mezek ügyes eladásából még akkor is jól jött ki pénzügyileg, amikor a csapat foci szinten gyakorlatilag semmit nem produkált. Most viszont zsinórban harmadszor nyerték meg a Bajnokok Ligáját, ebből a mannából Pereznek is jutott, jócskán.

A másik emblematikus európai klub a Manchester United, amelynek élén tulajdonosként az amerikai Glazer család áll. Viszonyuk a törzsszurkolókkal olykor problematikus, de a klub megvétele, 2005 óta, 40 millió euróval gazdagodtak. Megjelentek már a dúsgazdag kínaiak is az európai focipiacon, például az egykor Berlusconi birtokolta Milan is kínai tulajdonban van, akárcsak a másik nagy milánói klub, az Inter. Az ázsiaiaknak nem a gyors haszonszerzés a céljuk, hanem az, hogy gyökeret verjenek egy inkább imázst, mint gyors jövedelmet hozó európai bizniszben.

 A fociból a legnagyobb jövedelmet, legalábbis a betett pénzhez képest, nem a befektetők, hanem a biznisz körül ügyeskedő és monopolhelyzetben lévő un. játékos ügynökök kaszálják. Az ő valós szerepük szinte mindenki számára titok, de tény például, hogy Pini Zahavi, Neymar ügynöke, 35 millió eurót kaszált a Barcelonából a PSG-hez való átigazoláson, amelynek összköltsége 222 millió euró volt. Vagy itt van Jorge Mendes, a realos Ronaldo ügynöke. Ő más játékosok menedzselésével együtt 65 milliós jövedelmet könyvelhetett el 2017-ben. Mino Raiola, aki összehozta Pogba átigazolását a Juventustól a Manchester United-be, 50 milliós éves jövedelmet mondhat a magáénak, igaz közben például Ibrahimovics és Balotelli játékjogával is rendelkezik. És akkor most itt nem részleteztük a tv közvetítések, vagy a játékosok tulajdonjogával bizniszelő, sokszor gyanús hátterű csúcs üzletemberek jövedelmeit.

 Például Nelio Lucasét, aki török és ex-szovjetköztársaságok oligarcháinak a pénzét mozgatja a foci show bizniszben. Továbbá nem beszéltünk a szuper korrupt Sepp Blatter, minden futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltott, de Putyin által szívesen fogadott volt FIFA elnök unokaöccséről, Phileppe-ről, aki még mindig a homályos nemzetközi foci bizniszek egyik kulcsfigurája. Jelenleg az Infront nevű, foci közvetítési jogokat áruló cég főnöke. És e vállalkozás mögött nagyhatalmú és hatalmas pénzekkel rendelkező kínai cégek állnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!