szerző:
hvg.hu

Spekulálhatnak ellenünk, ezért döglődik a forint – ezt mondta ma Kovács Zoltán kormányszóvivő egy sajtótájékoztató alkalmával. A Portfolio kommentárja szerint Kovács ennél rosszabb üzenetet nem is küldhetett volna a piacnak.

Több hírben is kiveséztük már a történelmi forintgyengülést, ami kapcsán Orbán egykor azt mondta, a miniszterelnök-csere a megoldása a válságnak. Igaz, ez még 2008-ban történt, azóta meg ugye változott az árfolyam, meg hát a kormányfő is.

A magyar pénz haldoklását Kovács Zoltán kormányszóvivő sem hagyta szó nélkül, igaz, ő egész más megközelítésből beszélt róla. Mint mai sajtótájékoztatóján fogalmazott, nem zárják ki, hogy spekuláció történik. A folyamatokat figyelik, de amúgy az MNB tud csak beavatkozni.

Kovács szerint a 2008-as helyzetet nem lehet a mostanihoz hasonlítani, mert akkor az ország egészen más helyzetben volt, a szakadék szélén voltunk.

A Portfolio közben kommentárt közölt a kormányszóvivő szavait hallva/olvasva, és hát nagyon nem díjazták, amit mondott. Szerintük Kovács nem is küldhetett volna rosszabb üzenetet piacnak azzal, hogy spekulációt emleget. Legutóbb ugyanis az újból megválasztott török elnök, Erdogan tett ilyet, amikor a külföldi befektetőket hibáztatta a líra gyengülése miatt, és szintén spekulációs támadásokról beszélt.

©

A Portfolio szerint Kovácsnak igaza van abban, hogy a magyar gazdaság helyzete (dinamikus növekedés, alacsony költségvetési hiány, többletes folyó fizetési mérleg, csökkenő államadósság és mérséklődő devizaarány) nem indokolja a forint esését, azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenleg szembemegy a nemzetközi trenddel.

Az MNB kitart a laza monetáris politikája mellett, miközben a piac magasabb kamatokat várna el Magyarországon is, hiszen a világ nagy jegybankjai elindultak a szigorítás útján, és a régióban is kamatemelés van napirenden. Mindez pedig gyengíti a forintot – írják.

A kommentárban megjegyzik, több elemző már azzal számol, hogy a forint 330-340-es szintig gyengülhet, ha az MNB nem változtat a laza monetáris politikai elköteleződése mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t

Videó: néha ki kell próbálni, tudja-e a Bugatti Chiron a 420 km/h-t