szerző:
hvg.hu

A közelgő EU-csúcsról tartott sajtótájékoztatót Kovács Zoltán kormányszóvivő, de az összes többi kérdés izgalmasabb volt. Mikor avatkoznak be a forintárfolyamba, mi lesz az amerikai határon szétszakított családdal, és miért kell jobban védeni a képviselőket. Jól beszólt a CEU-nak is.

Az Európai Tanács ma kezdődő csúcstalálkozója előtt Kovács Zoltán kormányszóvivő ismerteti a témákat:

  • következő európai büdzsé
  • Brexit
  • Oroszországgal való viszony
  • amerikai kereskedelmi háború

és a legfontosabb:

  • a migráció kérdése is napirendre kerül

Rendkívül sűrű volt az elmúlt időszak, a migránsokat szállító hajók kérdése, a minicsúcs is megmutatta, milyen kihívások elé állítja az EU-t az illegális migráció. Magyarország felkészült, az Alaptörvény módosításával és a Stop Soros-törvénycsomaggal is. Továbbra is négy alapelvet képviselnek:

  • a bevándorlást meg kell állítani.
  • a határokat meg kell védeni. Az olaszok megmutatták, ez akaratbeli kérdés.
  • akik illegálisan jöttek, vissza kell vinni a hazájukba

Orbán álláspontja szerint "európai megoldás csak a nép akaratán nyugodva jöhet létre, meg kell hallgatni az európai embereket". Kovács szerint az európaiak többsége Orbán véleményét osztja migrációs ügyben.

Kovács azt mondta, "a feszültségekről szól a csúcs", még azokban a kérdésekben sincs a megoldásokban egyetértés, ahol az alapkérdésekben legalább egyetértenek.

Közszférába nem foglalkoztatnak vissza nyugdíjast

Az egyik szakszervezet kiszúrta, létszámstop lesz a közszférában, abban bíznak, ennek fő oka, hogy béremelés jön. Kovács azt mondta, azért van létszámstop, hogy ne növekedjen a bürokrácia. Egy kilépett helyére lehet fölvenni új embert. Amúgy béremelés is lehet, aminek az elveiről, részleteiről még egyeztetni kell.

Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjasokat visszafoglalkoztatnák a közszférába is, Kovács azt mondta, tudatosan oldja fel a kormány a korlátokat a nyugdíjasok foglalkoztatása előtt, de ez a közszférára nem vonatkozik.

CEU – nehogy már ők legyenek az okosabbak

Arra a kérdésre, mikor lesz megállapodás CEU ügyben, mire vár a kormány, miután a New York-i oktatási hivatal elküldte Kásler Miklós miniszternek a levelet, hogy a CEU kint megfelel az elvárásoknak, Kovács Zoltán azt mondta,

"tudunk a levélről, de nem a New York-i hivatal vagy a CEU dolga eldönteni ezt a kérdést, hanem magyar szakemberek kompetenciája. Látjuk azt a játékot, amellyel megpróbálják kész helyzet elé állítani a kormányt, de nem tudják."

Kovács szerint a CEU működését nem veszélyezteti semmi. Amint megvan a döntés, majd szólnak. Kovács többször hangsúlyozta, majd a szakemberek eldöntik. Korábban megírtuk, a döntés Orbán Viktor kezében van. Cinikusan áll a kérdéshez, azt mondja, "jó döntéshez idő kell". A CEU közben Orbán bosszantására úgy költözik csendben Bécsbe, hogy közben marad.

Orbán elkergette volna a miniszterelnököt a gyenge forint miatt

Emlékeztették Kovács Zoltánt arra is, hogy annak idején Orbán 274 forintos forint árfolyamnál miniszterelnökcserét követelt, 2004-ben pedig egy ennél is gyengébb forintnál azt mondta, ellopják az emberek pénzét, és a gyengébb forint gyengébb államot jelent. Megkérdezték, ezek után mit lép a kormány, mire Kovács azt mondta, a 2008-as helyzetet nem lehet a mostanihoz hasonlítani, az ország egészen más helyzetben volt, akkor a hazugságokkal tönkretették az országot, szakadék szélén állt az ország.

Most viszont szerinte a gazdaság makromutatói és teljesítménye nem ad okot ilyen gyenge árfolyamra. Nem zárják ki, hogy spekuláció történik, a folyamatokat figyelik, de az MNB tud beavatkozni.

A kamupártoknak vége

A választás előtt egy évvel nem akartak beavatkozni a rendszerbe, ezért csak most terjesztették be fideszes képviselők a kamupártok korának leáldozó törvényjavaslatot, amivel a kormány egyetért. "A manipulációt, visszaélést le kell zárni. "

Egy másik kérdésre adott válasz alapján a külföldön élők szavazási lehetőségein nem változtatnak.

A közszereplők magánéletének védelmére azt mondta, a cél, hogy a törvényi szabályozást hozzáigazítsák a "minket körülvevő valósághoz", hogy a lehető legteljesebben érvényesüljenek az emberek jogai, mindenki megkapja az őt illető védelmet. A közszereplők családját, hozzátartozóit is megilleti ugyanaz a védelem, mint a magánembereket. A jogalkotói cél világos, a jogalkalmazó pedig majd úgy érvényesíti, hogy senki joga nem csorbul, a védelem viszont kiteljesedik.

Az egyik pedagógus szakszervezet attól tart, csökken a tanárok bére, miután a Klik változtat a számítási szabályokon. Kovács erre a kérdésre nem tud válaszolni, a Klikhez irányítja a kérdezőt. Azt mondja, a kormány nem akarja, hogy a pedagógusok pénze csökkenjen.

Röviden: hibáztak

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudnak segíteni annak a magyar családnak, akiktől az amerikai határon elvették a kétéves gyereküket, aki nevelőszülőkhöz, a szülők pedig börtönbe kerültek, Kovács azt mondta, azon kívül, amit a külügyminisztérium tett, nem tud mást hozzáfűzni. Azért mégiscsak hozzáfűzött:

"a törvényeket be kell tartani, különösen a migrációra vonatkozókat."

Majd azzal jött, ezt nem Trump találta ki, az előző adminisztráció alatt is érvényesek voltak a szabályok. "Ilyen szempontból ez nem volt meglepetés, kőkemény szigor van az illegális migrációval szemben."

Kovács újból azt üzente, a törvényeket be kell tartani, de ennek fényében is mindent megtesznek, hogy a kiskorú gyerekről és a családjáról a jog adta keretek között gondoskodjanak. A külügyminisztérium korábban felvette a kapcsolatot az amerikai befogadóállomással, ahová a gyereket vitték. A családot akkor szakították ketté, mikor Kanadából megpróbáltak Amerikába belépni. Az egyik rokon azt mesélte, a család egy hónappal ezelőtt egyhetes vakációra utazott Kanadába, és azt tervezték, hogy ottlétük utolsó napjaira átmennek az USA-ba, meglátogatni ott élő barátaikat. A határon azonban kiderült, hogy valami baj van a papírjaikkal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még mindig tízmilliárdok forognak a Quaestor-örökségben

Még mindig tízmilliárdok forognak a Quaestor-örökségben

Kijött az új lista a jelenleg kapható legjobb androidos mobilokról

Kijött az új lista a jelenleg kapható legjobb androidos mobilokról

Gyerekkorukban kiműtötték az agyuk felét, csodálatosan reagált a szervezetük

Gyerekkorukban kiműtötték az agyuk felét, csodálatosan reagált a szervezetük

Új sorozattal tér vissza holnap David Attenborough a Spektrumra

Új sorozattal tér vissza holnap David Attenborough a Spektrumra

Négyes karambol után teljes útzár az M5-ösön

Négyes karambol után teljes útzár az M5-ösön

Több pornót néznek iPhone-ról, mint Androidról

Több pornót néznek iPhone-ról, mint Androidról