szerző:
hvg.hu

Korábban Orbán volt az, aki felmentette őt az Innovációs Hivatal éléről. Most úgy tűnik, Pálinkás József menesztése mögött milliárdokra vágyó üzleti körök elégedetlensége húzódik meg, mert Pálinkásék valóban szakmai alapon bírálták el a különböző pályázatokat.

Korábban megírtuk, hogy Orbán Viktor tényleg felmentette tisztségéből Pálinkás Józsefet, az Innovációs Hivatal elnökét. A sajtó akkor Pálinkás CEU melletti kiállását valószínűsítette a leváltás mögött, az exelnök korábban ugyanis azt mondta, reméli, hogy az intézmény Budapesten marad, hiszen értékes kutatások folynak ott.

A G7 cikke viszont egész más dolgokat pedzeget, szerintük főleg pénzügyi dolgokhoz lehet köze Pálinkás József menesztéséhez, akinek másfél hete bejelentett leváltása egy 26 milliárdos kiírás elnapolásával esett egybe.

A lap azt írja, a 26 milliárd forintra vállalkozások pályázhattak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál (NKFIH). A kiírás rendben megtörtént, a bírálatok is beérkeztek, így már csak ki kellett volna hirdetni a győztes cégeket, június 20-án ezt mégis elhalasztották. Aztán aznap megjelent a Magyar Közlönyben, hogy Pálinkást felmentették az Innovációs Hivatal éléről. A G7 mindebből azt gyanítja, hogy az igazi indíték tehát nem a CEU melletti kiállás, hanem a hasonló pályázatokra és a velük járó milliárdokra vágyó üzleti körök elégedetlensége volt.

A lap azt írja, a Pálinkás vezette hivatal nagy újdonságot hozott, hiszen olyan irányba terelte a rendszert, hogy a magas színvonalú kutatások, innovációs ötletek kapjanak több támogatást, nyilvános pályázati rendszerben. A kormányt viszont, úgy tűnik, sem a kevés innovációra költött pénz, sem a kutatás színvonala nem érdekli, egyedül az fontos, hogy az uniós forrásokat minél gyorsabban kiosszák - olvasható a cikkben.

Pedig a hivatal nyugati példák alapján újította meg a kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiát, és valóban szigorúbban kezdte ellenőrizni a projektekben vállaltak teljesítését. Ezzel ugyan valószínűleg értelmesebb kezdeményezéseket kezdtek finanszírozni, de közben sok ellenséget is szereztek: a kutatók egy része vélhetően jobban kedvelte a korábbi, lazább ellenőrzést, és az sem tetszett nekik, hogy egy új dologra, a cégekkel közös munkára próbálják rávenni őket.

Néhányan valószínűleg azt sem vették jó néven, hogy a megszerezhető milliárdokat már nem volt olyan könnyű elnyerni és elkölteni, mint korábban. A pályázatokat a lap által megkérdezettek szerint valóban szakmai alapon bírálták el: bevezették például az anonim értékelést, amit testületi értékelés követ, de külföldi szakértőkkel is dolgoztak. Mindez a G7 szerint nagyban csökkenti a kézi irányítású pályázati eredmények esélyét, ez pedig gyaníthatóan sokaknak nem tetszett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!