szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az akadémikusnak korábban a kormánypárti média küldött selyemzsinórt.

Június 30-tól nem Pálinkás József vezeti a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt: mint a friss közlönyből kiderül, a miniszterelnök felmentette elnöki tisztségéből.

©

Ez azt jelenti, hogy igaznak bizonyult a 24.hu június eleji értesülése. A lap akkor azt írta, menesztik az első Orbán-kormány oktatási miniszterét az évi közel 100 milliárd forintos fejlesztési keret fölött diszponáló szervezet vezetőjét, mert Palkovics László innovációs miniszter új embert szeretne kinevezni a helyére.

A döntés nem volt előzmény nélküli: a kormánypárti Pesti Srácok a választás után közölte Bayer Zsolt cikkét, amelyben a Fidesz-tag publicista egyenesen az "Orbán-ellenes tudományos elit" szószólójának nevezte a Magyar Tudományos Akadémia volt vezetőjét. Azért fogalmazott így, mert Pálinkás korábban a CEU-botrány idején kiállt az egyetem mellett, azt mondta, reméli, hogy az intézmény Budapesten marad, hiszen értékes kutatások folynak ott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megvan Pálinkás József új feladata

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatok ellátásához kormánybiztossá nevezi ki Orbán Viktor miniszterelnök Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét június 12-étől az év végéig – olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában.