szerző:
hvg.hu

A vevő régi üzlettársa, Nyerges Zsolt.

Üzlettársának adja át üzleti érdekeltségeit Simicska Lajos: Nyerges Zsolt átveszi az egykori Közgép-vezér és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipar, mezőgazdasági, média-, közterületi reklámpiaci és vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit – áll a Nyerges Zsolt által kiadott közleményben.

Simicska Lajos a Napi.hu idei kiadványa szerint Magyarország 13. leggazgadabb embere volt az eladás előtt, vagyonát a kiadvány 77 milliárd forintra becsülte. A cégbirodalom azonban rég túl van a csúcson: a G-nap, vagyis az üzletember és Orbán Viktor látványos 2015 februári összeveszése óta ugyanis nem kap állami megrendeléseket.

Nyerges Simicska egyik legrégebbi üzlettársa, sokáig volt a Közgép elnöke is, de neki Simicskával ellentétben nem volt éles vitája, majd látványos szakítása Orbán Viktorral. Olyannyira nem, hogy Nyerges és Orbán 2016-ban, tehát már a G-nap után együtt adtak át egy szolnoki stadiont.

Az üzlet részletei titkosak, így azt sem lehet tudni, a vagyonelemeket mennyiért adta el Simicska Lajos.

A Simicska-birodalmat átvevő Nyerges Zsolt a G-nap után kedélyesen kvaterkázott Orbánnal

A "Simicska-közeli" üzletember és a miniszterelnök kedélyes hangulatban kvaterkázott, ami a G-nap után elég meglepő volt.

Az üzletember, aki egy középiskolába járt Orbán Viktorral, és Bibó István Szakkollégiumból is ismerték egymást, ott volt a Fidesz születésénél, és gazdasági igazgatóként az ő nevéhez köthető a párt gazdasági holdudvarának kialakítása is. Ezt ritka interjúi egyikében 1994-ben ezzel indokolta: "a politikához ugyanaz a három dolog szükséges, mint a háborúhoz".

A tündöklés

A "piacon" első nagy fogása a Mahir megszerzése volt, az állami hirdetési cég 1994-ben került a Fidesz-közelinek tartott B-Reklám Kft-hez. Négy évvel később, amikor a Fidesz kormányt alakíthatott, a párthoz és Simicskához köthető gazdasági érdekkörbe már 60 cég tartozott. A választási győzelem után azonban ennél is komolyabb feladatot kapott az üzletember: ő lett az adóhivatal elnöke. Ez a karrier sokáig nem tartott, helyét munkatársa, Vida Ildikó vette át, aki 2010 után is az akkor már átszervezett hivatal élére állhatott. Vida jelenleg a Közgép elnöke.

Az első Fidesz-kormány hivatali idejére tehető a Közgép megvásárlása is, amelyet már Nyerges Zsolttal vittek véghez. Az igazi áttörés azonban 2010-ig, az újabb Orbán-kormány hivatalba lépéséig váratott magára, az ezt követő időszakban az építőipari cég több százmilliárdnyi állami megbízást nyert el, szinte kizárólag uniós forrásokból.

Simicska azonban nem csak az állami segítséggel előretolt cég szinonimájává vált Közgépre támaszkodhatott: Nyergessel közösen vezették a Mahirból kinőtt Publimotot, az agrárérdekeltségeket fogta össze a Mezort Zrt., és időközben az üzletember médiabirodalma is óriásira nőtt: benne a szintén a kilencvenes években megszerzett és a 2018-as választások után bezárt Magyar Nemzettel, a Hír TV-vel, a Heti Válasszal és az ingyen terjesztett Metróval (később Metropollal).

A médiabirodalomról bővebben ebben a cikkben írtunk:

Simicska és a média: egy birodalom tündöklése és hanyatlása

Több mint egy évtized alatt épült fel és az elmúlt három évben a szemünk láttára omlik össze Simicska Lajos médiabirodalma.

A kiterjedt cégháló tündöklése akkor ért véget, amikor Simicska összeveszett Orbán Viktorral. Viszonyuk megromlásáról már 2014-ben tudni lehetett, 2015 februárjában azonban igen látványos fordulatot vett a személyes vita: a reklámadó terve ellen tiltakozó Simicskával saját lapja, a Magyar Nemzet szerkesztői szálltak szembe, amire az üzletember emlékezetes mondattal reagált:

Orbán egy geci.

Ezt követően nemhogy állami megbízásokat nem kaptak az üzletember érdekeltségei, de a Közgépet ki is zárták a közbeszerzéseken való részvételből. Ezt a döntést időközben bíróság semmisítette meg, ettől azonban kegyvesztett maradt a cégcsoport.

A Közgép mellett harcot indítottak a Mahirral szemben is, ennek része volt, hogy a főváros szerződést bontott a társasággal, majd elkezdték elbontani a cég hirdetőtábláit – amíg egy bírósági döntés ezt le nem állíttatta. A Metropol annak esett áldozatul, hogy a BKV nem hosszabbított szerződést a céggel, így azt már nem lehetett a megállókban terjeszteni – a 2016 júniusában egyik napról a másikra bezárt lap helyét a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Modern Media Group lapja, a Lokál vette át. Simicska rádiójának, a Class FM-nek pedig a sugárzási engedélyét nem hosszabbították meg.

Ki a nagyobb király: Mészáros Lőrinc vagy Simicska Lajos?

1. Simicska Lajos menet: Mészáros Lőrinc Honnan ismeri Orbán Viktort? Állás: 0-0 Simicska Lajos Már a középiskola - a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium - is közös volt, a jó barátság a jogi karon, a Bibó István Szakkollégiumban teljesedett ki. Felcsútról - a későbbi polgármester ugyanabban a faluban nevelkedett, ahol Orbán Viktor.

Mi maradt a birodalomból?

A kegyesztettség ellenére a Simicska-cégbirodalom még a legutóbbi időkben is szép pénzeket hozott: 2017-ben a tulajdonosok egymilliárd forintnál is több pénzt vettek ki ezekből a vállalatokból. A legnagyobb nyereséggel a Közgép zárta az előző évet, igaz, a 679 milliós plusz még így is aprópénz ahhoz képest, amennyi nyereség a G-nap előtt összejött, amikor az volt a nagy meglepetés, ha egy-egy építőipari közbeszerzésen nem a Közgép nyert.

A közterületi reklámokból érkező bevétel ugyan látványosan visszaesett, de azért a Publimont nyeresége így is 409 millió forint lett tavaly. A kültéri reklámplakátoknak országszerte ma nagyjából harmada, mintegy 1100 plakáthely a Publimonté. Az érdekeltségi kör másik cége, az Euro Publicity már csak 71 millió forint nyereséget szállított. Ennél egy kicsivel volt csak jobb éve a Mahir Cityposter Kft.-nek, amely 88 milliós pluszban zárta az előző évet.

Nagyot kaszált a Hung-Ister Zrt. is egy állami megállapodáson: a Szerencsejáték Zrt. 2,3 milliárd forintért szerződött a céggel a „sorsolási műsorok gyártására” és a műsorok üzemeltetési költségeire.

Földbirtokosként nem egyszerű Simicska helyzete: a Mezort-csoport egyre kevesebb terület alapú támogatást kap 2016 óta. Simicska korábban évtizedekre nyert földhasználati jogot, még most is vannak 2051-ig élő szerződései. Csakhogy a bérleti díjakat kétévente felül lehet vizsgálni, és a földeladást épp azokkal a földekkel kezdte el az állam, amelyeket a Simicskához köthető agrárcégek béreltek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Teljes a tanácstalanság, hogy mi lesz a HírTV-vel

Simicska Lajos eladja cégbirodalmát Nyerges Zsoltnak, benne építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői érdekeltségeit. Nagy kérdés, mi lesz a HírTV-vel, miután korábban Simicska bezárta a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót.

Egy évad után száműzött egy Uma Thurman-sorozatot a Netflix

Egy évad után száműzött egy Uma Thurman-sorozatot a Netflix

Elárverezték a művészettörténet leghíresebb fegyverét

Elárverezték a művészettörténet leghíresebb fegyverét

Edzője örül, hogy Hosszú Katinkát kezelni tudja, pedig egy nő

Edzője örül, hogy Hosszú Katinkát kezelni tudja, pedig egy nő

Elítélték a tanárt, aki 9 millió forint kiránduláspénzt lenyúlt

Elítélték a tanárt, aki 9 millió forint kiránduláspénzt lenyúlt

1989: amikor egy mosógépért három hónapig kellett dolgozni

1989: amikor egy mosógépért három hónapig kellett dolgozni

Nem elég a minimálbér a létminimumhoz

Nem elég a minimálbér a létminimumhoz