szerző:
hvg.hu

Magyarország versenyképességének javítása a téma.

Ősszel tesz javaslatot a kormánynak a Nemzeti Versenyképességi Tanács arról, hogyan lehetne növelni Magyarország versenyképességét. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter, a tanács elnöke jelentette be a testület ülése után. Beszélt arról is, hogy a tanács elmúlt két ülésén három gazdaságfejlesztési stratégiáról tárgyalt, ezek a következők:

  1. a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara terve: még júniusban mutatták be, szerepel benne egyebek között az idősek továbbfoglalkoztatása,
  2. az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkaanyaga: elemzi és indokolja, hogy mely globális megatrendek határozzák meg a magyar gazdaságpolitika mozgásterét, de vizsgálja a hazai gazdaságpolitika rendszerváltoztatás óta eltelt kulcsfontosságú folyamatait is, különös tekintettel a duális gazdaságszerkezet létrejöttére,
  3. a Magyar Nemzeti Bank 180 pontos javaslatcsomagja: nemzetközi statisztikákkal összevetve bizonyítja, hogy a magyar gazdasági növekedést a mennyiségi jellemzők helyett a minőségi javulásra kell építeni, ehhez pedig a termelékenység növekedése szükséges.

Varga Mihály itt jelentette be azt is, hogy a versenyképesség szempontjából különösen fontos a nyelvtanulás hatékonyságának növelése, ezért a tanács júliusi ülésen úgy döntött, a kormány elé terjeszti azt a javaslatot, amely szerint diákhitelt lehetnek felvenni a nyelvtanulásra, emellett ösztönöznék az idegennyelvi-táborok szervezését és a külföldi filmek feliratozását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!