szerző:
Balla Györgyi

Nekiment a kormány foglalkoztatás- és gazdaságpolitikájának a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh László komplex programot követel a kormánytól a munkaerőhiány csökkentésére. Különben az áhított 4%-os GDP-növekedésből nem lesz semmi.

Ma már mindegyik szakma hiányszakma

– jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón. Parragh László emlékeztetett: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2015-ben 35 ezer ember hiányzott a munkaerőpiacról a gazdaságban, addig idén már több mint 90 ezer. Példaként említette, hogy sok az üres álláshely az egészségügyben, a közigazgatásban, az informatikában, a logisztika, a feldolgozó- és az építőipar területén, lényegében mindenhol. Figyelmeztetett: ha a közeljövőben nem lesz változás, azt a magyar gazdaság növekedése is megsínyli. Úgy számol, hogy a munkaerő-eláramlás akár 2%-kal is visszafoghatja a GDP-bővülést.

A kamara elnöke ezért azzal állt elő: a kormánynak komplex programot kell készítenie a probléma megoldására. Parragh László tételesen fel is sorolta, hogy szerinte kiket lehetne mozgósítani az országban:

  • a közmunkásokat,
  • a romákat,
  • a lemorzsolódó diákokat,
  • azokat az anyákat, akik otthon vannak a gyerekükkel,
  • a külföldre ment fiatalokat.

Elképzelése is van arról, hogyan lehetne őket visszavezetni a munka világába. A fiatalokat például úgy, hogy szakmát tanulnak, így, ha később ki is esnek az iskolapadból, legalább szakmájuk legyen, amivel könnyebben el tudnak helyezkedni.

A kormány kommunikációjával szögesen ellentétes, a kamara elnökétől meglepő mondat is elhangzott a sajtótájékoztatón. Parragh László azt a munkaerőimportról: azt mondta, "tudomásul kell venni, hogy a fehér bőrű, keresztény gyökerű munkavállalók elfogytak, ez nem egy reális tartalék, ahonnan embert lehetne hozni a gazdaságba".

Az elnöknek voltak még más, a kormány gazdaságpolitikáját érintő, egyéb kritikus kijelentései is:

  • Megfelelő felnőttképzés kell a közmunkásoknak.
  • Megfelelő felzárkóztatási programot kell hirdetni a romáknak.
  • Haza kell hozni a külföldön dolgozó fiatalokat.

Utóbbiakról az elnök azt mondta: ők értékes munkaerőnek számítanak, mert felkészültek és nyelveket beszélnek. Majd hozzátette: "komoly érvágás a nemzetgazdaságnak, hogy több százezren hagyták el az országot".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három megyében is sok hó jöhet

Három megyében is sok hó jöhet

Felújították a 108 éves Frankensteint, és elég para lett az eredmény – videó

Felújították a 108 éves Frankensteint, és elég para lett az eredmény – videó

Amerikáé a világ második legerősebb szuperszámítógépe, és az atombomba robbanását szimulálják rajta

Amerikáé a világ második legerősebb szuperszámítógépe, és az atombomba robbanását szimulálják rajta

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal

Leállt az Otthon Melege program weboldala, szerdára halasztják a pályázatbeadást

Leállt az Otthon Melege program weboldala, szerdára halasztják a pályázatbeadást

Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel

Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel