szerző:
hvg.hu

Bár senki nem hibázott, sokan veszíthetnek a Greenyard bajai üzemében történt, kilenc emberéletet követelő lisztériafertőzéssel. A legtöbb kárt a hazai ágazat szenvedheti el.

Gellert kapott a kormány nagy felhajtással kísért kommunikációja a kettős élelmiszer-minőségről. Miközben a politikusok azt igyekeztek a magyarok tudatába vésni, hogy a multinacionális cégektől rosszabb minőségű élelmiszert kapnak, mint a nyugati vásárlók, a múlt héten kiderült: egy belga cég tulajdonában levő bajai feldolgozóüzemből eredt az a lisztériafertőzés, amely Európa-szerte kilenc emberéletet követelt-olvasható az e heti HVG-ben.

Természetesen nem arról van szó, hogy a Greenyard a külföldi piacokra szánt termékekhez, főleg a fagyasztott csemegekukoricákhoz eltérő alapanyagokat vagy másmilyen technológiát alkalmazott volna, netán kevésbé vette volna komolyan a higiéniai előírásokat. A mostani eset arra világít rá, hogy ugyanaz az élelmiszer egészen más, akár az egészségre is ártalmas lehet, ha másképp tárolják vagy másképp használják fel, függetlenül attól, hogy milyen körülmények között állították elő.Mi történt? Honnan, hogyan került a fertőzött zöldség az üzembe, majd onnan a fogyasztókhoz. Mit tettek az illetékes hatóságok és mik a várható következmények? Válaszok az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!